Zanimljivosti iz povijesti: Ukleti brod, odjeća za neženje i pivska slamka

Kada su nastale popularne T-majice i kome su bile namijenjene? Tko je izumio slamke i u koju svrhu? Koji je američki književnik debitantski roman napisao za dva i pol tjedna? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Putujući prema Francuskoj Gvajani 1989. godine, brod “Edith Cavell” nasukao se na rijeci Maroni. Puknuo je napola, pa ga je posada morala napustiti. Danas, prekriven drvećem i brojnim biljkama, izgleda poput malog otoka (na slici!), a raširena je legenda da je uklet.

2. Nomen est omen! Godine 2003. titulu svjetskog prvaka u pokeru i pripadajući iznos od dva i pol milijuna dolara osvojio je čovjek po imenu – Chris Moneymaker.

3. T-majice, omiljeni komad jeftine i ležerne odjeće, stvorene su koncem devetnaestog stoljeća. Prvotno su bile namijenjene neženjama, za koje se smatralo da bi im bio problem prišiti gumb na odjeću, a zbog svoje udobnosti ubrzo su postale popularne među rudarima i lučkim radnicima. Riječ “T-shirt” u engleski je jezik ušla 1920. godine, kad se pojavila u čuvenom Rječniku Merriam-Webster.

4. Ekscentrični američki slikar, grafičar i filmski stvaralac Andy Warhol (1928. – 1987.), rodonačelnik pop-arta, svakodnevno je nosio donje rublje zelene boje. Smatrao je da to potiče njegovu kreativnost.


5. Svoj prvi roman, “Poštanski ured”, Charles Bukowski (1920. – 1994.) napisao je za samo sedamnaest dana. Bio je, naime, u strahu da će ostati bez predujma koji mu je dao izdavač, pa se nije odvajao od pisaćeg stroja. Nakon što je predao rukopis, iskapio je bocu viskija i spavao tri dana u komadu.

6. Bitka u kojoj su se trebale sukobiti vojske Lidije i Medijskog Carstva najstariji je događaj u ljudskoj povijesti za koji se zna točan datum – 28. svibanj 585. godine prije Krista. Kako se zna? Datumi pomrčine Sunca mogu se precizno izračunati! Lidijci, predvođeni kraljem Alijatom II., i Medijci, kojima je zapovijedao Kijaksar, trebali su ukrstiti mačeve na rijeci Halis ali je krvoproliće spriječila potpuna pomrčina Sunca. Obje su strane, naime, tu prirodnu pojavu interpretirale kao znak da Bog želi prekid borbe. Tako je, na nimalo spektakularan način, završio rat koji je trajao punih petnaest godina.

7. Slamke su izumili drevni Egipćani. Tamošnji pivari su, naime, kakvoću napitka tijekom proizvodnje provjeravali pomoću dugačkih slamčica od trstike, kako ne bi poremetili proces fermentacije.

8. Prvi telefaks uređaj patentiran je davne 1834., četrdeset tri godine prije nego što je američki izumitelj škotskog podrijetla Alexander Graham Bell (1847. – 1922.) svijetu predstavio telefon!

Piše: Lucija Kapural

Komentari