Zanimljivosti iz povijesti: Svestrani konstruktor automobila, šutljive plemenske žene i smrdljiva kraljica

Tko je izumio električno glačalo? Čime se u slobodno vrijeme bavio najpoznatiji talijanski konstruktor automobila? Kada su se ljudi počeli “pucati” opijumom?  Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Uporaba opijuma, osušena mliječnog soka nezrelih glavica maka, seže do – kasnog neolitika! U to vrijeme, koristio se kao anestetik te kao opijat u ritualne svrhe.

2. Francuska glumica Juliette Drouet (1806. – 1883.) duže od pola stoljeća je bila ljubavnica čuvenog pisca Victora Hugoa (1802. – 1885.), autora romana “Jadnici”. U tom razdoblju, voljenom muškarcu, zbog kojeg je napustila karijeru, napisala je više od dvadeset tisuća pisama!

3. Običaj višesatnog mazanja stopala mirisnim pomadama bio je raširen među plemićima antičkog Rima. Ovaj ritual bio je toliko važan da su oni koji ga nisu svakodnevno obavljali smatrani barbarima.

4. Ettore Bugatti (1881. – 1947.), slavni talijanski konstruktor automobila (na slici!), u slobodno se vrijeme bavio dizajnom obuće. Osobito zanimljive su njegove “cipele za gospodu”, koje imaju izbočenje za svaki pojedini prst.


5. Za žene iz australskog plemena Warramunga od davnina vrijedi prilično neugodan običaj: nakon smrti supruga, u znak duboke žalosti, godinu dana ne smiju izgovoriti niti jednu jedinu riječ. Za to vrijeme, sporazumijevaju se isključivo gestikulacijom.

6. Kad su ga pitali kako stvara remek-djela poput “Ivana Krstitelja”, “Adama”, “Građana Calaisa” i “Poljupca”, francuski kipar Auguste Rodin (1840. – 1917.) duhovito je odgovorio: “Jednostavno. Uzmem mramorni blok, a onda čekićem skidam s njega ono što je suvišno”.

7. Engleska kraljica Elizabeta I. (1533. – 1603.), Kći Henrika VIII. i njegove druge žene Ane Boleyn, ponosila se svojom urednošću i čistoćom. Često se, primjerice, hvalila da se kupa “čak” jednom u – tri mjeseca! Za ono vrijeme, bio je to zavidan higijenski standard.

8. Električno glačalo je davne 1882. godine izumio Amerikanac Henry W. Seeley. Njegova pegla nije bila osobito praktična za uporabu: dugo joj je trebalo da se zagrije, a težila je gotovo – sedam kilograma!

Piše: Lucija Kapural

Komentari