Zanimljivosti iz povijesti: Suprotno uvriježenome mišljenju, većina mladih i obrazovanih Amerikanaca podržavala je rat u Vijetnamu!

Jesu li prosvjednici protiv rata u Vijetnamu doista bili miroljubivi studenti s cvijećem u dugačkim kosama? Koji važan povijesni dokument vrvi pogreškama, kako pravopisnim tako i gramatičkim? Koliko dugo je američki zakon branio međurasne brakove? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Proteste protiv rata u Vijetnamu skloni smo povezivati s mladim, obrazovanim Amerikancima, no istina je poprilično drugačija. Prema Gallupovim istraživanjima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, studenti su u znatno većoj mjeri podržavali rat od svojih starijih, slabije obrazovanih zemljaka. Štoviše, najviše onih koji su se otvoreno protivili ratu bilo je starije od pedeset godina.

2. Ustav SAD-a, donesen nakon Američkog rata za neovisnost, mnogi smatraju savršenim dokumentom. Sadržajno je možda tome tako, no formalno baš i ne – taj dokument pun je pravopisnih i gramatičkih pogrešaka.

3. Dana 11. siječnja 2006. godine, Gruzijac Vladimir Arutyunian jednim je “udarcem” pokušao ubiti dvije omražene političke “muhe” – vlastitog predsjednika Miheila Sakašvilija te Georgea Busha. Na dvojicu državnika je bacio granatu ali ova, srećom, nije eksplodirala. Atentator je osuđen na doživotnu robiju. 


4. Na vrhuncu moći, 480. godine prije Krista, Perzijsko carstvo pokrivalo je čak 44 posto svjetske populacije, više nego ijedno drugo u povijesti. To je bilo samo sedamdeset godina nakon što je perzijski kralj Kir Veliki krenuo u osvajački pohod…. A samo 150 godina kasnije, uništio ga je Aleksandar Veliki.

5. Pony Express, američki poštanski servis koji su održavali kuriri konjanici između St. Josepha u Missouriju do Sacramenta u Kaliforniji, za mnoge je neraskidivo povezan s predodžbom Divljeg zapada, no ova služba je bila u funkciji samo osamnaest mjeseci: od travnja 1860. do rujna 1861. godine. Neustrašivi jahači Pony Expressa prevaljivali su golema prostranstva Velike nizine, Stjenovitih planina i Sierra Nevade, kraja kojim su vladali Indijanci i divlje zvijeri.

6. Britanski povjesničari izračunali su da je, u zadnjih 3.500 godina, u civiliziranom svijetu bilo samo 230 godina mira!

7. Brakovi između crne i bijele rase u Južnoafričkoj Republici su bili zakonom zabranjeni od 1949. do 1985. – trideset šest godina. U SAD-u, “zemlji slobodnih i domovini hrabrih”, bili su zabranjeni od 1776. do 1967., odnosno 191 godinu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari