Zanimljivosti iz povijesti: Slikar bez sluha, roman bez cenzure i golubovi bez glava

Koji se znameniti slikar povukao u izolaciju nakon što je izgubio sluh? Za što se koristila krv golubova u srednjovjekovnoj medicini? Koji je diktator u mladosti napisao roman pun erotskih scena? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Darovanje dobro ugojena pijetla mladencima bio je raširen običaj kod drevnih Rimljana. Vjerovalo se, naime, da će to kućanstvu donijeti obilje i prosperitet.

2. Engleski filozof, teolog, pravnik i kemičar Joseph Priestley (1733. – 1804.) otkrio je klorovodik, dušikove okside, amonijak, sumporov dioksid, silicijev tetrafluorid i kisik, kao i manje značajnu no korisnu činjenicu da određena vrsta gume briše trag olovke na papiru.

3. Probavne smetnje u srednjem su se vijeku “liječile” na osebujan način: trbuh bolesnika bi se temeljito namazao krvlju svježe zaklane ptice, po mogućnosti goluba!

4. Claes Oldenburg, američki konceptualni umjetnik švedskog podrijetla, slavu je stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća, umjetničkim instalacijama predimenzioniranih predmeta za svakodnevnu uporabu. Njegove gigantske žlice, noževi, kvačice, sigurnosne igle, telefoni i korneti za sladoled, koji danas ukrašavaju javne površine diljem svijeta, isprva su bili predmet sprdnje: kad je, primjerice, predložio da se obelisk u Washingtonu ukloni te da se na njegovom mjestu postavi dvadesetak metara visoki model škara, savjetovali su mu potraži psihijatrijsku pomoć. Svoja djela je definirao kao spomenike konzumerizmu, odnosno potrošačkom društvu obilja.


5. Prije španjolskog osvajanja, stanovnici Južne Amerike nisu poznavali željezo. Umjesto njega, koristili su zlato, od kojeg su izrađivali pokućstvo, nakit i predmete za svakodnevnu uporabu: čavle, noževe, češljeve i slično.

6. Nakon teške bolesti, znameniti španjolski slikar i grafičar Francisco Goya (1746. – 1828.) izgubio je sluh. Želeći se izolirati od okoline, s kojom je sve teže komunicirao, i u potpunosti se posvetiti stvaranju, kupio je kuću u okolici Madrida. Znatiželjni susjedi, kojima nije dopuštao da zavire iza visoke ograde, to su zdanje prozvali “Quinta del Sordo”, odnosno “vila gluhog čovjeka”.

7. “Dinitrofenol”, jedan od prvih lijekova za mršavljenje, na američkom tržištu se pojavio tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Zvuči nevjerojatno da se takvo što moglo nabaviti u apotekama, znamo li da je riječ o spoju (DNF) koji se ranije koristio u proizvodnji gnojiva, insekticida i – otrova za štakore! Svojstvo DNF-a da izaziva gubitak težine otkriveno je slučajno, za vrijeme Prvoga svjetskog rata. Naime, primijećeno je da radnici u tvornicama za proizvodnju municije naglo mršave, a istraživanje je pokazalo da je za to zaslužan DNF, sredstvo s kojim su često dolazili u dodir. Korpulentni Amerikanci su ovaj “lijek”konzumirali u razblaženom obliku, no to ih nije spasilo od nuspojava u rasponu od osipa na koži do bolne smrti. Potonja je rezultirala njegovim povlačenjem s tržišta 1938. godine.

8. Benito Mussolini (1883. – 1945.) u mladosti se okušao u književnosti: godine 1909. napisao je pseudopovijesni roman “Kardinalova ljubavnica”, s radnjom smještenom u sedamnaestom stoljeću. Prevedeno na deset jezika i prepuno lascivnih pasaža, ovo je štivo ismijavalo dogme katoličke crkve.

Piše: Lucija Kapural

Komentari