Zanimljivosti iz povijesti: Selo bez cesta, deložirani vilenjaci i prokleto čudna žaba

Koje nizozemsko selo u prošlosti nije imalo cesta? Tko je, stoljećima prije Newtonove mehanike, izračunavao momente sile? Po čemu je dan 8. siječnja 1835. bio različit od svih ostalih dana u američkoj povijesti? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Giethoorn (na slici!), uspavano seoce u nizozemskoj provinciji Overijssel, utemeljeno je u trinaestom stoljeću te nazvano po rogovima koza koje su lokalni farmeri otkopali u okolici (njegovo ime znači upravo to, “kozji rog”). Prije nego što su, prije dvadesetak godina, izgrađene biciklističke staze, bilo je poznato pod nadimkom “Venecija sjevera”: ondje, naime, uopće nije bilo kopnenih putova, a sav promet se odvijao preko vode, odnosno mreže kanala.

2. Kad su islandske vlasti 2015. godine donijele odluku o gradnji ceste od vrha poluotoka Alftanes do Reykjavika, stotinu ljudi stalo je pred buldožere. Prosvjednici su, naime, tvrdili da će radovi uznemiriti vilenjake koji ondje obitavaju!

3. Talijanski slikar, kipar, graditelj, inženjer i pisac Leonardo da Vinci (1452. – 1519.) prvi nakon Arhimeda teorijski se bavio problemima težišta tijela. Razlikovao je tri centra težine: prvi se odnosi na centar mase, npr. nekoga građevinskog elementa, i Leonardo ga je upotrebljavao za proračun potrebne čvrstoće i dimenzije elementa, drugi je upotrebljavao za, primjerice, određivanje potrebne čvrstoće pojedinih potpornih stupova, a treći za izračun težine npr. pojedinih kamenih blokova. Na temelju tih teorijskih postavki, zapravo je, stoljećima prije Newtonove mehanike, izračunavao momente sile!

4. U Njemačkoj je u šesnaestom stoljeću bilo rašireno neobično vjerovanje: kako bi mladi gospodin bio siguran da će mu neka dama uzvratiti osjećaje, morao joj je ukrasti šeširić te ga baciti u rijeku preko ramena.


5. Darwinova žaba, vodozemac kojeg je tvorac teorije evolucije otkrio 1834. godine u Čileu, specifična je po sposobnosti mimikrije u suhi list, kao i po tome da mužjak nosi punoglavce u ustima dok ovi ne odrastu!

6. Datum 8. siječnja 1835. jedini je dan u povijesti kad Sjedinjene Američke Države nisu imale državni dug.

7. Godine 1942. američki radijski urednici nisu smjeli primati želje slušatelja. Vlada se, naime, bojala da će neprijateljske službe u emisije ubacivati skrivene poruke.

8. Najstariji građevinski materijal nastao isključivo ručnim radom bila je cigla. Egipćani su ih pravili još prije 7.000 godina.

Piše: Lucija Kapural

Komentari