Zanimljivosti iz povijesti rocka: Leteće boce i ležeće obožavateljice

Gdje je žestoke muzike, tu je i perolakih groupie djevojaka te, dakako, svakovrsnih opijata. Donosimo zanimljivosti o čuvenim rock glazbenicima!

1. “Metallic K.O.”, live album grupe “The Stooges” iz 1976. godine, sadrži nešto neobično: zvuk razbijanja pivske boce. Nije se radilo ni o kakvom zvučnom efektu, već o snimci nastaloj na koncertu koji je grupa dvije godine ranije održala u “Michigan Palaceu” u Detroitu. Pijan kao čep te, posljedično, željan kavge, frontmen Iggy Pop svako malo je prekidao svirku kako bi dobacio pokoju uvredu skupini motorista koja se natisnula pored pozornice. Bikeri mu nisu ostali dužni – gađali su ga komadima leda i zalijevali ga pivom, no ovoga je to još jače razjarilo. Na koncu se potukao s njihovim vođom, koji je pogodio pojačalo pivskom flašom (to je zvuk koji se može čuti na snimci). Grmalj od gotovo dva metra kržljavog pjevača je nokautirao preciznim krošeom, nakon čega je koncert prekinut.

2. Dok je još bio anonimus, Gene Simmons (na slici!) razmišljao je o zubarskom pozivu. Zbog čega se odrekao mladalačkih snova? “Zubari ne dobivaju oralni seks”, objasnio je novinarima pjevač i basist grupe “Kiss”, “osim ako vas prethodno ne onesvijeste plinom”. Odluka se pokazala ispravnom: pjevač dugog jezika (u doslovnom i prenesenom značenju) navodno broji čak 4.600 ljubavnih recki!

3. Godine 2002., kad se u sumornom predgrađu Sheffielda oformila garage rock/indie grupa “Arctic Monkeys”, nitko od članova nije znao svirati nijedan glazbeni instrument! Svladavši tu “omanju” prepreku, momci su postigli nevjerojatan uspjeh s debitantskim singlom “I Bet You Look Good On The Dancefloor”, koji je zasjeo na prvo mjesto britanske top ljestvice.

4. Američki pjevač, gitarist i skladatelj Chuck Berry (1926. – 2017.) rado se sladio obožavateljicama, a bliske susrete erotske vrste redovito je bilježio kamerom. Njegove sirote partnerice pojma nisu imale da ih snima u intimnim trenucima niti da snimke kasnije pokazuje prijateljima!


5. Francesco Vincente Zappa, otac legendarnog glazbenika Franka Zappe (1940. – 1993.), bio je iznimno cijenjen kemičar i matematičar – neko je vrijeme čak radio na razvoju kemijskog oružja za američko Ministarstvo obrane! Sin, pacifist, to mu je do kraja života zamjerao.

6. Priča o poznanstvu Johna Calea i Loua Reeda (1942. – 2013.), osnivača legendarne grupe “The Velvet Underground”, počela je 1964. godine u New Yorku. Osim širokog obrazovanja (Reed je studirao englesku književnost, Cale klasični glazbu), povezala ih je činjenica da su obojica imali traumatično djetinjstvo: Reeda su roditelji strpali na psihijatriju, gdje je “liječen” elektrošokovima, a Calea je seksualno zlostavljao svećenik!

7. Kad je preminuo, legendarni pjevač Elvis Presley (1935. – 1977.) težio je gotovo stotinu i pedeset kilograma! Zabilježeno je da se zadnji obrok koji je “kralj rock ‘n’ rolla” pojeo sastojao od četiri kuglice sladoleda i šest čokoladnih kolača.

Piše: Lucija Kapural

Komentari