Zanimljivosti iz povijesti: Praznovjerni diktator i fatalna balerina

Koji je državnik za govornicom svojedobno proveo više od sedam sati? Koliko je trajao najduži zabilježeni slučaj štucavice u povijesti? Tko je prvu izložbu održao s nepunih petnaest? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Amerikanac Charles Osborne (1894. – 1991.) ušao je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao osoba s najdužim napadajem štucavice u povijesti. Štucati je počeo 1922. i nastavio, bez prekida, narednih šezdeset osam godina!
2. Prilikom donošenja važnih odluka, Adolf Hitler (1889. – 1945.) povremeno se konzultirao s astrolozima. Za svoj posao bili su sjajno plaćeni, ali su ujedno nosili glavu u torbi. Ako se neko njihovo predviđanje ne bi ispunilo, prijetila im je opasnost da završe u koncentracijskom logoru.
3. Talijanska balerina Maria Taglioni (1804. – 1884.) bila je na glasu kao fatalna zavodnica. Legenda kaže da je nekom prilikom, iz čiste obijesti, trojici udvarača naložila da pojedu vlastite šešire i na taj joj način dokažu svoju odanost.
4. Prve lekcije iz umjetnosti Salvador Dalí (1904. – 1989.) je dobio od obiteljskog prijatelja
Ramona Pichota, čuvena impresionističkog slikara. Kad je kao desetogodišnjak pokazao svoje radove učitelju, ovaj je bio zabezeknut. “Već sada si toliko bolji do mene!”, uskliknuo je, nakon čega je dječaku natočio veliku čašu rakije. Prvu izložbu Dalí je održao u kazalištu u rodnom Figuerasu, prije petnaestog rođendana.
5. Govori Fidela Castra (1926. – 2016.) nerijetko su znali trajati i duže od četiri sata. Kako bi sačuvao glasnice, kubanski državnik svako je jutro pio sirova jaja. Po pitanju logoreje, samog sebe je nadmašio na kongresu Komunističke partije u Havani 1986. godine, kad je za govornicom proveo – sedam sati i deset minuta!
6. Žene iz etiopskog plemena Karo, nastanjenog na plodnom području uz rijeku Omo, od davnina se “uljepšavaju” na jedinstven, iznimno bolan način: kroz bradu probiju golemi čavao, dakako, bez ikakve anestezije.
7. Kao prevenciju od spolnih bolesti, francuski srednjovjekovni plemići nosili su “ljekovito” prstenje ukrašeno ljušturama puževa.
8. Francuski književnik Alexandre Dumas stariji (1802. – 1870.) bio je sklon preuveličavanju, da ne kažemo bezočnom laganju. Autor romana “Tri mušketira” hvalio se, primjerice, da je u krevetu ugostio na tisuće dama, te da ima “najmanje pet stotina nezakonitih potomaka – jednog više ili manje”.
Piše: Lucija Kapural

Komentari