Zanimljivosti iz povijesti: Posljednja predstavnica indijanskog plemena Nicoleño gotovo dva desetljeća je sama živjela na izoliranom otoku!

Kakve tajne krije tisućljećima stara kamena formacija A1-Naslaa? Zašto su drevne Egipćanke urinirale po sjemenkama ječma i pšenice? Što je to dorodango? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedna od najneobičnijih kamenih formacija na našem planetu nalazi se na području Saudjske Arabije. A1-Naslaa, kako je nazivaju, stara je preko četiri tisuće godina, a ono po čemu je zanimljiva jest činjenica da je prerezana popola gotovo laserskom preciznošću. Stručnjaci nemaju pojma tko je to učinio, a još manje kako. Dio znanstvenika pretpostavlja da je drevna civilizacija koja je nastanjivala ovu regiju bila puno naprednija nego što možemo i slutiti.

2. U drevnom Egiptu koristio se uistinu osebujan “test trudnoće”. Vjerovalo se da urin trudnice djeluje na plodnost čitave prirode, pa bi se ona koja je htjela otkriti je li u drugome stanju pomokrila na sjemenke ječma i sjemenke pšenice. Ako bi iz njih proklijale mlade biljke, bio je to nedvojben znak trudnoće. Klijanje ječma značilo je da će prinova biti dječak, a pšenice da je riječ o curici.

3. Iza naziva dorodango krije se drevna japanska vještina izrade savršeno sferičnih zemljanih kugla. Blato se oblikuje dugačkim procesom, koji zahtijeva mnogo strpljenja, pa se izrada ovih umjetničkih predmeta smatra meditativnom aktivnošću. Završna faza jest poliranje: majstori dorodanga u stanju su proizvesti kugle visokog sjaja, koje nimalo ne podsjećaju na materijal od kojeg su potekle.

4. Američki književnik Scott O’Dell (1898. – 1989.) postigao je golemi uspjeh s “Otokom plavih dupina”, dječjim romanom iz 1960. godine. Uzbudljivo štivo o ženi koja je godinama sama živjela na izoliranom otoku zasnovano je na istinitom događaju. Neki su je zvali Karana, drugi Juana Maria, no njeno pravo ime ostalo je nepoznato (na slici!). Riječ je o posljednjoj predstavnici indijanskog plemena Nicoleño, koje je nastanjivalo kalifornijski otok San Nicolas. Juana Maria, posljednja preživjela, ondje je, u potpunoj samoći, provela osamnaest godina. Umrla je 1853. godine, a s njom je zauvijek iščezao i jezik ovog juto-aztečkog plemena.


5. Barbara Ross-Lee upisala se u povijest kao prva žena koja je postala dekanom američkoga Medicinskog fakulteta. Predana liječnica, jedna od najvećih stručnjakinja za koštane bolesti na svijetu, tu je dužnost preuzela 1993. godine, a vršila ju je sve do odlaska u mirovinu. Prije toga, bila je poznata u prvom redu kao sestra čuvene pjevačice Diane Ross!

6. Peder Pedersen Winstrup, švedski biskup iz sedamnaestog stoljeća, pokopan je u katedrali u Lundu. Igrom slučaja, njegovo tijelo tom je prilikom – mumificirano! Do toga je dovelo nekoliko čimbenika. Biskup je preminuo zimi, a kripta u katedrali bila je ledena. Nadalje, posebne tkanine, korištene u lijesu, onemogućile su propadanja njegovih ostataka – riječ je o najbolje očuvanom tijelu iz toga vremena.

7. Franz Schubert (1797. – 1828.), jedan od najvećih skladatelja glazbe za glasovir, u mladosti je bio siromašan kao crkveni miš. Dugi niz godina skladao je na polovnoj gitari, koja je visjela s kuke iznad njegovog kreveta. Nije si, naime, mogao priuštiti glasovir, a na potonjem instrumentu prvi je put zasvirao u jednom – skladištu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari