Zanimljivosti iz povijesti: Plavi ljudi, ratnici u tangama i šamani neosjetljivi na bol

Zašto se Štrumpfovi zovu tako kako se zovu? Kad su nastale tange? Pripadnici kojeg plemena od davnina koriste osebujne tehnike za upadanje u stanje transa? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Hüseyin Kalkan, tadašnji gradonačelnik turskoga grada Batmana, 2008. godine je najavio tužbu protiv Christophera Nolana, redatelja “Viteza tame”, zbog nedopuštenog korištenja imena njegovog grada u filmu o čovjeku-šišmišu!

2. Pripadnici plemena Belaro (na slici!), nastanjenog na području Papue Nove Gvineje, od davnina koriste osebujne tehnike za upadanje u trans. Lokalni šamani u ovo stanje, koje zna potrajati i do četrdeset osam sati, ulaze nakon konzumiranja specijalne mješavine biljnih i životinjskih sokova te ubrzana plitkog disanja, neke vrste primitivne meditacije. U ta dva dana, zabilježili su antropolozi, ne jedu, ne piju i ne odgovaraju na podražaje poput buke ili štipanja za kožu!

3. Godine 2014. Britanac Jude Medcalf je, zbog pljačke trgovine, osuđen na višemjesečnu zatvorsku kaznu. Iza rešetaka je, međutim, proveo samo sedamdeset pet dana: sudac ga je oslobodio zato što je, sa svojih 226 centimetara, bio previsok za zatvorski krevet!

4. Na više od polovice fotografija snimljenih između 1838. i 1960. godine nalazile su se male bebe.


5. Štrumpfove, mala plava stvorenja koja žive u kućama od gljiva, 1958. je stvorio Pierre Culliford (1928. – 1992.), belgijski crtač stripova poznatiji pod umjetničkim imenom Peyo. Ideju za njihov naziv (na francuskom “Schtroumpf”) dobio je objedujući s prijateljem u restoranu. Kako se nije mogao sjetiti riječi za soljenku, bubnuo je: “Dodaj mi… štrumpf!”. Ovaj je, u šali, odvratio: “Evo ti Štrumpf, pa ti štrumpfiraj do mile volje!”. Ostatak dana, svoju kovanicu koristili su umjesto brojnih imenica, glagola i pridjeva, a ostalo je povijest!

6. Tange, donje rublje koje ubrzava puls današnjih muškaraca, prvi su nosili upravo pripadnici jačeg spola. Najstarije u potpunosti sačuvane gaćice ovog tipa čuvaju se u Britanskome muzeju. Izrađene od papirusa prije tri i pol tisuće godina, potječu iz drevnog Egipta, a o njihovoj popularnosti među tamošnjom elitom svjedoči podatak da je u grobnici faraona Tutankhamona pronađeno više od stotinu komada. Nosile su se, međutim, i u puno daljoj prošlosti: kožne gaćice koje veći dio stražnjice ostavljaju vidljivim prije sedamdeset pet tisuća godina su na sebe navlačili pripadnici ratničkih plemena subsaharske Afrike, kako bi zaštitili genitalije za vrijeme borbe. Kao takve, predstavljaju najstariju odjeću poznatu čovjeku.

7. Charles Frederick Worth (1825. – 1895.), Englez koji je veći dio života proveu u Parizu, često se navodi kao prvi poznati modni dizajner u povijesti. Probio se kombinacijom talenta i ulizivanja aristokratima, a njegova haute couture kuća, samodopadno nazvana “House of Worth”, bila je poznata po raskošnim krinolinama u kojima dame, istinabog, nisu mogle hodati, ali ni ostati neprimijećene. Njegova najpoznatija klijentica bila je francuska carica Eugénie, žena Napoleona III.

8. U vrijeme grčkog rata za nezavisnost, otok Mikonos postaje važno uporište protiv Turaka. Junakinja oslobodilačkog rata bila je mlada aristokratkinja po imenu Manto Mavrogenous (1796. – 1848.). Hrabra žena, istaknuta članica tajne organizacije “Filiki Eteria”, organizirala je trupe i financirala revoluciju protiv turskih osvajača 1822. godine – čak je prodala nakit kako bi nabavila opremu za 200 boraca. I sama je sudjelovala u bitkama, a uz to je njegovala ranjenike. Po završetku rata, koji je rezultirao grčkom nezavisnošću, dodijeljen joj je čin generala-potpukovnika!

Piše: Lucija Kapural

Komentari