Zanimljivosti iz povijesti: O britvicama, toploj čokoladi i ritualnom žrtvovanju

Gdje i kada je zapravo stvorena giljotina? Nacrt čijega životnog djela je bio pun dječjih žvrljotina? Koji je državnik čak trojicu sinova nazvao po jednom od najvećih osvajača u povijesti? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1946., “Walt Disney Studio” producirao je kratki edukativni film o menstruaciji, koji se u američkim srednjim školama prikazivao sve do kraja šezdesetih godina prošlog stoljća.

2. Giljotina, naprava koja se od 1792. sve do 1977. godine u Francuskoj upotrebljavala za izvršenje smrtne kazne odsijecanjem glave, u Italiji je bila poznata već u šesnaestom stoljeću, a koristila se za pogubljivanje plemića. Njezin se pronalazak netočno pripisuje liječniku Josephu Guillotinu, koji ju je, tražeći za Francuske revolucije smrtnu kaznu koja bi bila jednaka za sve bez obzira na podrijetlo, brza i bezbolna, predložio narodnoj skupštini.

3. Svoje kapitalno djelo “O podrijetlu vrsta posredstvom prirodne selekcije” Charles Darwin (1809. – 1882.) pripremao je pune dvadeset dvije godine. Prvi nacrt tog djela, koje je izazvalo revoluciju u biologiji i pobudilo žestoke napade crkvenih krugova, djeca engleskog prirodoslocca koristila su kao – crtaći papir!

4. Dana 6. kolovoza 1945. godine, prva atomska bomba upotrijebljena u ratnim operacijama bačena je na Hiroshimu, kako bi se Japan prisilio na kapitulaciju. Eksplozija je ubila više od 66.000, a ranila 69.000 stanovnika. Atomska bomba koja je bačena na Nagasaki tri dana kasnije je, zbog konfiguracije terena, imala manje razmjere razaranja – 39 000.mrtvih i 25.000 ranjenih. “Niju hibakusha” japanski je izraz za ljude koji su preživjeli eksplozije obje atomske bombe. Termin se može prevesti kao “ljudi koji nisu oštećeni eksplozijom”.


5. Alexis, Alexander i Alejandro, sinovi kubanskog revolucionara i državnika Fidela Castra (1926. – 2016.), nazvani su po – Aleksandru Makedonskom!

6. Davne 1903., prve godine poslovanja, danas čuvena tvrtka “Gillette” prodala je samo stotinu i šezdeset osam britvica.

7. Prije nego što bi im nožem rasporili prsa i iščupali srca, Azteci su ljudskim žrtvama koje su prinosili bogovima davali – toplu čokoladu!

8. Zbog kompjuterske pogreške koja se dogodila u jesen 1989. godine, više od četrdeset tisuća Parižana je, umjesto kazni za prometne prekršaje, poštom dobilo pisma u kojima ih se optužuje za zločine poput iznude, prostitucije i umorstva.

Piše: Lucija Kapural

Komentari