Zanimljivosti iz povijesti: Neboder bez prozora i lutka bez očiju

Za pripremu kojega francuskog jela glavom mora platiti ni više ni manje nego sedamnaest ptica? Kakve veze imaju perike sa sifilisom? Tko ili što je Dugina zmija? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Civilizacija Nok bila je nepoznata suvremenom čovjeku sve do 1928. godine, kad su rudari u Nigeriji otkopali niz neobičnih artefakata od terakote. Kasnija arheološka istraživanja pokazala su da je riječ o najstarijoj civilizaciji zapadne Afrike: nastala je tisuću godina prije Krista. Njene najistaknutije tvorevine su goleme antropomorfne figure izduženih glava, krupnih očiju i debelih usana – prema mišljenju većine stručnjaka, predstavljale su uglednike koji su štovani kao božanstva.

2. Pod nazivom “Rôti Sans Pareil” krije se jedno od najbizarnijih jela koja su se ikad našla na tanjurima. Alexandre Balthazar Laurent Grimod de la Reynière (1758. – 1837.), tvorac ovoga mesnog “specijaliteta” i jedan od prvih gastro kritičara u povijesti, nije bio pobornik krilatice “manje je više”. Njegovo jelo se, naime, sastoji od ravno sedamnaest ptica, koje su punjene jedne drugima, dakako, od najmanje do najveće. U onoj najmanjoj se, kao iznenađenje, krila maslina.

3. Perike se, kao estetska ili praktična pomagala, koriste od davnina. Egipćani, kako muškarci tako i žene, njima su štitili svoje izbrijane glave od sunca, a u drevnom Japanu označavale su pripadnost povlaštenoj društvenoj klasi. Osobito popularne bile su u sedamnaestom stoljeću u Francuskoj, i to zahvaljujući – sifilisu! Ova spolno prenosiva bolest, koja se raširila tamošnjim visokim društvom, izazivala je nesnosan smrad i ćelavljenje, a raskošne, obilno parfimirane perike rješavale su oba problema. Nosio ih je i Luj XIV. – da, “Kralj Sunce” (1638. – 1715.) također je bolovao od “francuske bolesti”!

4. Počeci mnogih modernih bolesti sežu u neolitik. Naime, prije otprilike dvanaest tisuća godina počeo je proces urbanizacije te, posljedično, pripitomljavanje divljih životinja. Uzročnici bolesti na taj su način sa životinja prešli na ljude. Gripa, difterija, ospice, tuberkuloza i velike boginje samo su neke od bolesti za koje se pretpostavlja da su se raširile na ovaj način.


5. Na adresi Thomas Street 33 smjestilo se jedno od najneobičnijih zdanja u New Yorku: 169 metara visok neboder na kojem nema ama baš nijednog prozora (na slici!). Jedini otvori u 29-katnici koju je 1974. projektirao arhitekt John Carl Warnecke su ventilacijski kanali i servisna vrata. Zgradi, inspiriranoj velikim silosima u Buffalu, stanovnici Velike Jabuke nadjenuli su vrlo prikladan nadimak “Zvijezda smrti”.

6. Aboridžini se smatraju narodom koji je najdulje u kontinuitetu uspio očuvati duhovnu povijest – svoje vrhovno božanstvo, Duginu zmiju, štovali su još prije devet tisuća godina! Vjeruju da je njihov svijet nastao krajem Vremena snivanja, iz neoblikovane mase kojoj je Dugina zmija udahnula život.

7. Daruma, tradicionalna japanska lutka koja utjelovljuje budističkog redovnika iz petog stoljeća Bodhidarmu, posebna je po tome što nema očiju. Na njenoj se glavi, naime, nalaze samo bjeloočnice: kad poželi želju, vlasnik lutke u onu lijevu treba nacrtati šarenicu, a u onu desnu kad mu se želja ispuni.

8. Hammurabijev zakonik, stvoren u osamnaestom stoljeću prije Krista, možda je najpoznatiji pravni dokument staroga vijeka ali, suprotno uvriježenome mišljenju, ne i najstariji. Prvi poznati zakonik sastavljen je oko 2050. godine prije Krista u Sumeriji, po nalogu vladara grada Ura. Ispisan na glinenim pločicama, ukupno sadrži pedeset sedam zakona.

Piše: Lucija Kapural

Komentari