Zanimljivosti iz povijesti: Nadahnuti skladatelj i čedna filozofkinja

Koji je skladatelj djela “štancao” kao na pokretnoj traci? Čemu je učenike podučavala prva poznata filozofkinja? Zašto se na mnogim afričkim svadbama uzvanicima dijele školjke?Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Antonio Vivaldi (1678. – 1741.), talijanski skladatelj i violinist (na slici!), stvarao je nevjerojatnom brzinom. Legenda kaže da mu je trebalo manje vremena da napiše čitav koncert nego njegovu inače visoko produktivnom tajniku da ga prepiše “učisto”.

2. U ljeto 1979. godine RAF-ov borbeni zrakoplov “Hawker Hunter” srušio se na selo Tintagel u Cornwallu. Premda je mjesto bilo puno turista, a dijelovi aviona su popadali u blizini spremnika s gorivom, nitko nije poginuo niti je bio ozlijeđen. Čak se i pilot, koji je iz aviona izbačen u more, izvukao bez ogrebotine.

3. Stegosauri, biljojedi koji su u razdoblju jure nastanjivali šume na području današnje Sjeverne Amerike, bili su veličine autobusa na kat. Imali su, međutim, vrlo mali mozak – poput onoga u psa!


4. Grkinja Hipatija (oko 335. – 441.), jedna od prvih poznatih filozofkinja u povijesti, nikad se nije udavala niti je imala djece, a svoju izvanrednu ljepotu pokušavala je što više prikriti, odbacujući svaki vid putenosti i senzualnosti. Jednom učeniku, koji joj je izrazio ljubav, pokazala je komad platna umrljanog svojom menstrualnom krvlju, što je trebalo simbolizirati nečistoću svega materijalnog.

5. Amerikanac Bert Lahr (1895. – 1967.), široj javnosi poznat u prvom redu po ulozi strašljivog lava u Flemingovu “Čarobnjaku iz Oza”, bio je cijenjen kazališni glumac, koji se osobito isticao uvjerljivom interpretacijom Shakespeareovih drama.

6. U mnogim afričkim plemenima i danas je raširen drevni običaj da mladenci na svadbi daruju uzvanike školjkama. Vjeruje se, naime, da na taj dan duhovi predaka progovaraju kroz školjke i šapću proročke poruke onome tko ih prisloni na uho.

7. Pjotr Iljič Čajkovski (1840. – 1893.), jedan od najvećih ruskih skladatelja svih vremena, kao dječak nije volio glazbu. Razočaran mališanovim napretkom, Čajkovski stariji obratio se njegovom učitelju glasovira. “Ima li smisla da Pjotr nastavi glazbeno školovanje?”, pitao je otac. Odgovor je bio neuvijen: “Ima – ako želite kakofonom bukom rasrđivati susjede”.

8. U antičkoj Grčkoj igra loptom bila je omiljena razbibriga, a mnoge slavne ličnosti u njoj su bile pravi majstori. Aleksandar Veliki (56. prije Krista – 323. prije Krista) je, primjerice, unajmio Aristonika Karistija, najvećega tadašnjeg stručnjaka za loptanje, kako bi ga podučavao tome umijeću.

Piše: Lucija Kapural

Komentari