Zanimljivosti iz povijesti Mundijala

Smatrali vi nogomet najvažnijom sporednom stvari u životu ili pak besmislenom igrom, uvjereni smo da ćete uživati u zanimljivim činjenicama iz povijesti Svjetskih prvenstava u ovome sportu!

1. Nijedna od osamnaest utakmica na Svjetskom prvenstvu Urugvaju 1930. godine (na slici!) nije završila neodlučenim rezultatom. Na prvi remi moralo se čekati sve do četvrtfinala između Italije i Španjolske na Mundijalu u Italiji 1934. godine.

2. Reprezentacija Indije, koja je jedini put u svojoj povijesti izborila nastup na Svjetskim prvenstvima, odbila je igrati u Brazilu 1950. godine. Razlog je bio uistinu bizaran – članovi izabrane vrste ove azijske zemlje inzistirali su na tome da igraju bosi, što se kosilo s pravilima!

3. Svoj prvi naslov svjetskih prvaka Nijemci su osvojili na SP-u u Švicarskoj 1954. godine, potukavši Mađare u finalu. Bio je to nevjerojatan podvig: potonji su, naime, bili favoriti prvenstva. Mađari su toliko vjerovali u svoj trijumf da su u domovini pripremili deteljan program dočeka reprezentativaca, a na stadionu Nep već su bili postavili postolja za njihove biste!


4. Na svome prvome Svjetskom prvenstvu, u Švedskoj 1958. godine, reprezentacija Sovjetskog Saveza privukla je pažnju javnosti rigoroznim mjerama štednje. U tome se išlo toliko daleko da je vezni igrač Sergej Salnikov preuzeo funkciju reportera s prvenstva!

5. Prva maskota Mundijala javnosti je predstavljena 1962. godine. Zaštitni znak tog prvenstva bio je lav po imenu Willy.

6. Svjetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine odigrano pod pokroviteljstvom generala Videla, čija je vojna hunta pobila preko trideset tisuća političkih neistomišljenika. Uoči prvenstva, argentinski književnik Jorge Louis Borges održao je predavanje o amoralnosti ove igre, a okupljenima je bilo jasno da je njegova kritika usmjerena prema režimu.

7. Domaćin Svjetskog prvenstva 1986. godine trebala je biti Kolumbija, no ta južnoamerička zemlja upala je u ekonomsku krizu, a uz to je bila rastrzana krvavim obračunima narkokartela, pa je njenu ulogu preuzeo Meksiko.

Piše: Lucija Kapural

Komentari