Zanimljivosti iz povijesti: Morbidni patolog izradio je korice knjige od kože ubojice koji je završio pod njegovim skalpelom!

Koža kojega smaknutog ubojice je završila kao omot knjige? Kako je otkriven statički elektricitet? Koji je teksaški rendžer nakon umirovljenja postao savjetnik vodećih akcijskih zvijezda? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedan od najneobičnijih podviga u povijesti medicine izveden je 2010. godine. Pacijent na kojem je izvršena eksperimentalna operacija zvao se Ron Strang. Ovaj američki marinac izgubio je veći dio bedrenog mišića nakon što ga je tijekom jedne operacije ranila granata. Čovjek je prohodao dan nakon što su mu presadili mišić – domaće svinje!

2. Nakon što je osamnaestogodišnji ubojica John Horwood 1821. godine smaknut u Bristolu, njegovo tijelo poslano je na obdukciju. Patolog Richard Smith rezultate seciranja je objavio u knjižici čije je korice dao izraditi od – ubojičine kože!

3. Lord Alfred Tennyson (1809. – 1892.), pjesnik laureat engleske kraljice Viktorije, od nje je dobivao uistinu mizernu plaću. Ne zna se točno o kojem je iznosu riječ, no poznato je da je zarađivao dvostruko manje od kraljičina službenog lovca na štakore!

4. Parinacota, uspavani stratovulkan na granici Čilea i Bolivije, nastao je još u pleistocenu. Razdoblje njegove posljednje eruptivne faze određeno je revolucionarnom i složenom tehnikom datiranja izloženosti površine – utvrđeno je da se dogodila oko 290. godine. Jedan od najdramatičnijih događaja u povijesti ovog vulkana zbio se prije osam tisuća godina, kad je veliko urušavanje proizvelo lavinu od šest kubnih kilometara zemlje, koja je blokirala obližnje vodene tokove. Na taj način je formirano čudesno lijepo jezero Chungará.


5. Asteroid Hermes, otkriven koncem 1937. godine, Zemljinoj se orbiti približava svakih 777 godina.

6. Grčki filozof Tales (624. prije Krista – 546. prije Krista) primijetio je da jantar, nakon što se protrlja o tkaninu, privlači lagane predmete poput perja, papira ili slame. Ovu pojavu protumačio je William Gilbert (1544. – 1603.), engleski fizičar i liječnik kraljice Elizabete I. Otkrio je da jantar ne privlači te predmete zato što je vruć, kao što su zaključili antički znanstvenici, već zbog nevidjive sile koju je nazvao elektricitetom. Taj pojam dolazi od grčke riječi “elektron”, što znači “jantar”.

7. Teksaški rendžer Manuel Trazazas Gonzaullas (1891. – 1977.), u mladosti poznat pod nadimkom “Osamljeni vuk”, sudjelovao je u brojnim akcijama protiv šverca alkohola i droge, pljački banaka i ilegalnog kockanja. Po odlasku u mirovinu, preselio se u Hollywood te postao savjetnik za akcijske filmove i serijale – između ostalih, savjetovao je najveću zvijezdu tog žanra, nepobjedivog Chucka Norrisa!

Piše: Lucija Kapural

Komentari