Zanimljivosti iz povijesti: Luda kraljica mrzila je rođenu kćer, a jednom ju je čak pokušala ubiti!

Kako su lukavi Vikinzi varali naivne Europljane? Koja je kraljica toliko mrzila rođenu kćer da ju je pokušala ubiti? Kojeg je američkog časnika podcjenjivanje neprijatelja koštalo života? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Na piratskim brodovima u osamnaestom stoljeću nije baš bilo liječnika, pa bi u slučaju da neki član posade treba amputaciju ruke ili noge – što se događalo češće nego što ljudi misle – na scenu stupao stolar oboružan pilom. Kao jedina “anestezija” koristio se alkohol.

2. Švedska kraljica Marija-Eleonora Branderbuška (1599. – 1655.), ćudljiva žena sklona ispadima bijesa, doživjela je neku vrstu mentalnog sloma kad nije uspjela ostvariti ono što se od nje očekivalo, roditi muškog nasljednika. Kćer Kristinu mrzila je otkako je djevojčica došla na svijet: nazivala ju je čudovištem a, prema nekim navodima, čak ju je pokušala ubiti gurnuvši je niz stepenice. Kad je njen suprug, kralj Gustav II. Adolf, 1632. poginuo u bitki kraj Lützena, ono malo mentalne stabilnosti kojom je raspolagala nepovratno se rastočilo. Budući da je proglašena ludom, odlučeno je kako će petogodišnja Kristina naslijediti oca na tronu, pod skrbništvom regentskog vijeća.

3. Grenland je 875. godine otkrio Viking Gunnbjørn Ulfsson, a ime je otoku dao Erik Crveni, koji je 986. ondje osnovao prvo naselje. Na neobičnim morskim stanovnicima koje su upoznali u novoj postojbini, narvalima, lukavi Vikinzi odlučili su zaraditi. Znajući da mnogi Europljani vjeruju u jednoroge, goleme kljove osebujnih kitova prodavali su pod rogove ovih mitoloških stvorenja!

4. Počevši s Hipokratom (460. prije Krista – 377. prije Krista), liječnici u antičkoj Grčkoj bolesti su dijagnosticirali proučavanjem urina pacijenta: promatrali su njegovu boju, njušili ga, pa čak i kušali. U tome im je pomagala tablica koja je razlikovala više od dvadeset boja mokraće, zajedno s bolestima na koje iste upućuju.


5. Možda najbolji posao na dvoru engleskog kralja Henrika II. (1133. – 1189.) imao je stanoviti Roulandus le Fartere (u slobodnom prijevodu: “Roland Prditelj”). Radilo se o dvorskoj ludi a, kao što njegovo “umjetničko” ime kazuje, specijalizirao se za ispuštanje vjetrova, katkad na određenu glazbenu temu. Kralja je toliko zabavljao da mu je, kao nagradu za dugogodišnje usluge, poklonio zamak s golemim zemljištem.

6. Sjevernjački general John Sedgwick (1813. – 1864.) u povijesti je zapamćen kao najviše rangirani časnik koji je ubijen tijekom Američkoga građanskog rata. S Velikim koscem se susreo u početnom dijelu Bitke kod Spotsylvanije, podcijenivši neprijatelje. Kad su kolege časnici začuli južnjačke metke, ispaljene s udaljenosti od devet stotina metara, bacili su se u zaklon. Sedgwick je, u maniri Chucka Norrisa, ostao stajati na mjestu, prozvavši ih za kukavičluk. “Zašto ste se skrili? Ta ovi ne bi pogodili ni slona na ovoj razdaljini!”, zadnje su riječi koje je izgovorio prije nego što mu je neprijateljski metak raznio glavu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari