Zanimljivosti iz povijesti: Ledene nastambe, mirisna ulja i savršeni dijamant

Koji je ekscentrični glazbenik nosio šal i rukavice čak i za ljetne žege? Čije ime nosi jedan od najpoznatijih dijamanata u povijesti? Tko je skovao pojam “Silicijska dolina”? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Ekscentrični kanadski pijanist Glenn Gould (1932. – 1982.), jedan od najvećih virtuoza na ovom instrumentu te jedan od najcjenjenijih interpretatora Bachovih skladbi, bio je toliko zimogrozan da je usred ljeta nosio debele vunene čarape, rukavice i šal. Tu “obaveznu opremu”, pričalo se, nije skidao ni kad bi ulazio u kadu!

2. Cimet se prvi put spominje 2700. godine prije Krista, u jednom od najstarijih kineskih botaničkih rukopisa. Ovaj začin, koji je u drevnom Egiptu bio vredniji od zlata, dok je u antičkoj Grčkoj služio kao sredstvo za darivanje vladara, korišten je za poboljšavanje okusa jela i pića, ali i liječenje niza bolesti.

3. Nunavut (na slici!), savezni teritorij na arktičkome sjeveru Kanade, osnovan je 1999. godine odcjepljenjem od Sjeverozapadnih teritorija. Preko osamdeset posto njegovih žitelja su Eskimi, što ga čini jedinim kanadskim teritorijem s većinski domorodačkim stanovništvom. Zbog te činjenice, lokalnom osiguravajućem društvu glavna je djelatnost osiguravanje iglua, “za slučaj otapanja nastambe izazvanog prirodnim uzrocima”.

4. Englez Rory Curtis, mladi nogometaš kojem su predviđali blistavu karijeru (bio je jedan od najboljih golgetera na akademiji “Manchester Uniteda”), 2012. godine je doživio tešku prometnu nesreću. Kad se nakon šest tjedana probudio iz kome, nemalo je iznenadio okolinu: tečno je govorio francuskim jezikom, koji je tek kratko učio u djetinjstvu, i bio ga gotovo u potpuno zaboravio. Njegova “supermoć” trajala je samo jedan dan – nakon toga, vratio se materinjem jeziku, a od francuskog mu je ostalo tek nekoliko fraza.


5. Drevni Egipćani bili su poznati po proizvodnji mirisnih ulja, kojom su se bavili isključivo svećenici. Pripadnici viših slojeva na glavama su nosili malene tuljce napravljene od masti i eteričnih ulja, koji su se topili i polagano otpuštali miris.

6. Jedan od najpoznatijih dijamanata na svijetu, nazvan po svome prvom registriranom vlasniku, austrougarskom nadvojvodi Josefu Augustu (1872. – 1962.), 2012. godine je prodan anonimnom kupcu za vrtoglavih dvadeset i jedan milijun dolara. Kamen je, poput tolikih drugih, iskopan u indijskoj Golkondi, a stručnjaci ga, zbog čistoće i simetrije, opisuju kao savršeni dragi kamen.

7. Davne 1971. godine, američki novinar Don Hoefler skovao je pojam “Silicijska dolina”, koji se odnosio na Cupertino, Los Altos, Mountain View, San Jose, Saratogu, Palo Alto i još neke kalifornijske gradove. Već tada, u njima je bio smješten veliki broj tvrtki visoke tehnologije. Termin nije imao nikakve veze sa silikonom, kao što mnogi pogrešno misle, nego sa silicijem, kemijskim elementom koji je osnova za izradu čipova.

8. Jedna od prvih zabilježenih javnih podvala jest ona iz davne 1835. godine, kad je objavljen satirički članak o pronalasku života na Mjesecu. Fantastične priče o letećim jednorozima i dvoglavim humanoidima rasprodale su novine, a javnost je tek nakon nekoliko tjedana doznala da je nasamarena.

Piše: Lucija Kapural

Komentari