Zanimljivosti iz povijesti: Kupus na glavi, koš bez rupe i duh neznalica

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji je legendarni sportaš na teren istrčavao s povrćem na glavi i, pobogu, zašto? Zašto je najveći komičar svoga vremena ispitivao duha zemljopis? Kome je alkoholizam dijagnosticiran u osmoj godini? Pročitajte i doznajte!

1. Košarku je, davne 1891. godine, izumio Kanađanin James Naismith (1861. – 1939.),  nastavnik tjelesnog odgoja na koledžu u Springfieldu, kao novu igru za studente koja bi se zimi igrala u dvorani. Tek dvadeset jednu godinu kasnije, nekome je palo napamet da izreže donji dio koša, kako bi lopta mogla proći kroz njega!

2. Groucho Marx (1890. – 1977.), jedan od najpoznatijih američkih komičara tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, kao mladić je – oboružan zdravorazumskom skepsom – prisustvovao spiritističkoj seansi. Kad je “medij” u stanju “dubokog transa” rekao okupljenima da smiju postaviti bilo koje pitanje duhu, Marx je postavio sljedeće: “Koji je glavni grad Sjeverne Dakote?”. Zanimljivo, pokazalo se da zemljopis nije bio jača strana entiteta koji se ukazao!

3. J. K. Rowling, autorica romana o Harryju Potteru, prodanih u više od 500 milijuna primjeraka, svojedobno je radila kao tajnica. Taj posao je mrzila iz dna duše a otkaz, koji je dobila zbog pisanja priča na radnome mjestu, smatra najboljom stvari koja joj se dogodila u životu.


4. Japanska umjetnica Takayo Kiyota zadnjih se dvadesetak godina specijalizirala za izradu minijaturnih slika na komadićima – sushija! Njeni radovi prikazuju jednostavne likove, ali i reprodukcije slavnih platna.

5. Irski pjesnik Brendan Francis Behan (1923. – 1964.) umro je od ciroze jetre sa nepunu četrdeset jednu godinu. Nikakvo čudo, ako znamo da mu je alkoholizam dijagnosticiran kao – osmogodišnjaku!

6. Saami, narod koji živi na sjeveru Norveške, Švedske, Finske i Rusije, od davnina koristi osebujnu jedinicu za duljinu zvanu poronkusema – riječ je o udaljenosti koju jelen prođe prije nego što mora urinirati!

7. Legendarni igrač bejzbola George Herman Ruth Jr. (1895. – 1948.), poznatiji pod nadimcima “Babe Ruth” i “The Bambino” (na slici!), tijekom važnih turnira je ispod šilterice nosio – list kupusa! Činio je to kako bi se rashladio i spriječio znojenje.

8. Dana 30. lipnja 19. godine, francuski akrobat i ekvilibrist Charles Blondin (1824. – 1897.) izveo je nevjerojatan podvig: prešao je slapove Niagare hodajući po konopu širine dva centimetra. Kako bi točku učinio izazovnijom, narednih godina je to činio zavezanih očiju, sa štulama na nogama ili pak noseći kolege na leđima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari