Zanimljivosti iz povijesti: Kako je stvoren zloglasni Lebensborn, tvornica nacističkih beba?

Koje je jedno od najstarijih kozmetičkih sredstava na svijetu? Kakvi se užasi kriju iza poetične sintagme “Izvor života”? Po čemu je poseban američki grad Wethersfield? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Kajal, poznat i kao kohl, jedno je od najstarijih kozmetičkih sredstava na svijetu. Ovo gusto crnilo za oči, mješavinu minerala antimonita i ricinusovog ulja, koristili su Sumerani i Egipćani. Potonji su se šminkali svakodnevno – kako žene, tako i muškarci. Pored estetske, šminka je imala funkciju zaštitu očiju od sunca, a vjerovalo se da kajal ima i iscjeliteljske moći.

2. U travnju 2008. Japanac Monta Mino upisao se u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao televizijski voditelj s najvećim brojem nastupa u jednome tjednu (više od dvadeset dva sata!). Norio Minorikawa, kako mu je pravo ime, te godine svakog je jutra vodio čak – jedanaest televizijskih emisija!

3. Iza poetičnog naziva Lebensborn (“Izvor života”) krije se zloglasna nacistička organizacija koja je za cilj imala podizanje stope rođenih “arijevaca”. Djelovanje je usmjeravala prema neudanim mladim ženama, koje bi poticala da rode u tajnosti, a potom djecu daju na posvajanje podobnim, “rasno čistim” obiteljima, najčešće onima službenika SS-a i ostalih državnih organizacija. Tijekom rata, mnoga djeca bila su žrtve otmice ovog odreda. Oko osam tisuća mališana rođeno je u Lebensbornovim kućama raspoređenim na teritoriju Njemačke, dok je u takvim ustanovama u Norveškoj, prema nekim procjenama, prvi put zaplakalo gotovo dvanaest tisuća “čistokrvnih” beba.

3. Sakurajima, najaktivniji japanski vulkan, do 1914. je bio otok. Te godine, toliko je snažno eruptirao da je lava ispunila tristo metara širok i devedeset metara dugačak tjesnac, spojivši ga tako s kopnom. Njegovo ime s japanskog se može prevesti kao “Otok trešnjina cvijeta”.


4. Godine 1999. Stephanie Hale iz Essexa postala je najmlađa engleska nacionalna natjecateljica u šahu – nije bila napunila ni petu! Igrala je čak protiv čuvenog velemajstora Garija Kasparova, u partiji preko interneta.

5. Sumela, samostan u Turskoj posvećen Djevici Mariji, jedan je od najnedostupnijih sakralnih objekata na svijetu: “uklesan” je u šupljini strme litice, na 1.200 metara nadmorske visine! Prema predaji, u četvrtom stoljeću su ga osnovali grčki monasi Barnaba i Sofronije. Legenda kaže da je sveti Luka naslikao ikonu Bogorodice, koja je završila u Ateni. Umorna od toga grešnog grada, sveta Marija nagovoila je anđele da njenu ikonu prenesu negdje drugdje, a ovi su je spustili na liticu nedaleko Crnog mora. Ondje su je otkrili spomenuti monasi te oko nje izgradili crkvu.

5. Prva utrka motornih vozila održana je 1894. godine, na stazi od Pariza do Rouena. Na cilj je prvi stigao Jules-Albert de Dion, koji se u svom “Peugeotu” kretao “vrtoglavom” brzinom od – devetnaest kilometara na sat!

7. Na naš planet padne oko dvadeset prilično velikih meteora godišnje. Wethersfield, grad u američkoj saveznoj državu Connecticut, jedino je mjesto gdje su ti dijelovi nebeskih tijela, poznati i kao “zvijezde padalice”, udarili dvaput – jednom u travnju 1971., a potom u studenom 1982. godine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari