Zanimljivosti iz povijesti: Hrana vječnosti, stol mudrosti i kula prkosa

Zašto se Tihi ocean zove kako se zove? Tko je izumio vratašca za pse i mačke, koja omogućuju kućnim ljubimcima da izlaze u dvorište kad god požele? Kad su se pojavili prvi butici? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Naziv “Tihi ocean” potječe od izraza “el mar pacifico”, koji su najvećem moru na svijetu nadjenuli Magellanovi mornari. Ondje su, naime, iskusili čak 110 dana izuzetno mirne plovidbe. Geografska stvarnost je pak posve drugačija: Pacifik pripada u prirodno najživlje dijelove svjetskog mora.

2. Vratašca za pse i mačke, dovoljno velika da kroz njih mogu izlaziti i ulaziti kućni ljubimci ali dovoljno mala da se kroz njih ne mogu provući lopovi, izumio je – Isaac Newton (na slici!). Da, govorimo o ingenioznom fizičaru, matematičaru i astronomu, utemeljitelju klasične mehanike, teorije gravitacije i čestične teorije svjetlosti, jednom od najvećih znanstvenih umova svih vremena (1642. – 1717.).

3. Med je jedna od rijetkih namirnica koja se praktički ne može pokvariti. Prije nekoliko godina, arheolozi su kušali med pronađen u grobnicama egipatskih faraona i ustanovili da je još uvijek jestiv!


4. Igle za šivanje u Europu su donijeli Arapi, a u širu upotrebu ulaze oko 1730. godine. Prva šivaća mašina datira pak iz 1790. godine, a izumio ju je Englez Thomas Saint.

5. Stara kula u Grevenmacheru, gradu u Luksemburgu na granici s Njemačkom, dio je obrambenog bedema podignutog 884. godine. Bila je jedina građevina koja je ostala pošteđena u zračnom napadu na grad 1944. godine, premda su je statičari tri desetljeća ranije proglasili nestabilnom.

6. Dr. Stuart Berger, autor jedne od najprodavanijih knjiga o zdravim metodama mršavljenja, tvrdio je da gubitak kilograma može znatno produljiti ljudski vijek. Toga se, međutim, držao samo u teoriji. Godine 1994., kad je umro od infarkta, težio je nevjerojatnih 166 kilograma!

7. Prvi butici, otvoreni dvadesetih godina prošlog stoljeća u Parizu, bili su svojevrsni izložbeni prostori modnih dizajnera. Bili su vrlo raskošno uređeni, a manekenke su nerijetko nosile odjeću pred ekskluzvinim mušterijama. Iz tog vremena datira glasoviti “Le Coin des Sports” Jeana Patoua, koji se specijalizirao za elegantnu sportsku odjeću, kao i radnja Coco Chanel na adresi Rue Cambon 31.

8. Mensu, međunarodnu neprofitnu organizaciju čiji član možete postati ako ste pametniji od 98 posto ukupne populacije, 1946. godine su u Oxfordu osnovali odvjetnici Roland Berrill i Lancelot Ware, s plemenitim ciljem “njegovanja inteligencije u svrhu pomaganja čovječanstvu, poticanja istraživanja prirode, karakteristika i upotrebe ove sposobnosti, te pružanja poticajne intelektualne i društvene okoline svojim članovima”. Naziv potječe od latinske riječi za stol, a odabran je u skladu s principom da su svi članovi potpuno ravnopravni, kao da sjede za “okruglim stolom”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari