Zanimljivosti iz povijesti: Glasoviti liječnik Ambroise Paré bio je osobni kirurg čak četiri francuska kralja!

Tko je put od Beča do Pariza prevalio krećući se na rukama i koliko je taj podvig trajao? Među pacijentima kojega čuvenog liječnika su bila čak četiri francuska kralja? Kakve veze ima daska za surfanje sa slavnim moreplovcem Jamesom Cookom? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Austrijanac Johann Hurlinger pomaknuo granice ljudske izdržljivosti, snage, odlučnosti i koncentracije: godine 1900. na rukama je “hodao” od Beča do Pariza! Za ovaj nevjerojatan podvig, svladavanje gotovo 1.400 kilometara, trebalo mu je pedeset i pet dana, a svakog dana se kretao točno deset sati.

2. Političarka Eva Perón (1919. – 1952.), supruga argentinskog predsjednika Juana Perona, umrla je u trideset trećoj godini, od iste bolesti koja je odnijela život predsjednikove prve žene Aurelije Tizón – raka. Evita, kako ju je narod zvao, bila je prva Argentinka koja se podvrgla kemoterapiji, u to vrijeme novome medicinskom postupku.

3. Godine 2003. Maroko je Iraku ponudio čak dvije tisuće dresiranih majmuna, kao pomoć pri deaktiviranju mina.

4. Američke dnevne novine “The New York Times” kontinuirano se tiskaju od osnutka 1851. godine. Poznate pod nadimkom “sijeda dama” (“The Gray Lady”), smatraju se važnim nacionalnim arhivom podataka. Dana 14. rujna 1987. godine, na američkim kioscima pojavilo se specijalno izdanje: novine su imale 1.612 stranica i težile pet i pol kilograma!


5. Popularnu “čičak traku”, vrstu zatvarača koja se nalazi na mnogim kaputima, 1955. godine je izumio švicarski inženjer George de Mestral (1907. – 1990.), a inspiraciju je dobio nakon što su se, za vrijeme kratke šetnje, čičci zakvačili za dugačku dlaku njegova psa!

6. Daska za surfanje u Europi je konstruirana zahvaljujući otkrićima Jamesa Cooka (1728. – 1779.). Čuveni engleski moreplovac pisao je, naime, o neobičnoj drvenoj dasci zvanoj papa he’e nalu, kojom se služe domoroci na Havajima. Prvi daskaški klub 1920. je, na Havajima, utemeljio američki plivač Duke Paoa Kahanamoku. Međunarodna organizacija “International Surfing Federation” osnovana je 1962. u Limi, a prvo svjetsko prvenstvo održano je 1964. godine.

7. Ambroise Paré (1510. – 1590.) bio je osobni kirug čak četiri francuska kralja, Henrika II., Franje II., Karla IX. i Henrika III. Smatran je najvećim liječnikom svoga vremena: otkrio je lijek za vidanje rana i prvi primijenio metodu podvezivanja pri operacijama.

8. DNK analiza pokazala je da je Tutankhamon, faraon koji je Egiptom vladao od 1345. do 1337. godine prije Krista, bio produkt incesta između faraona Ekhnatona i jedne od njegovih sestara. Stručnjake to otkriće nije iznenadilo, naprotiv: incest je bio široko rasprostranjen među vladarima starog Egipta. Gledajući sebe kao potomke bogova, na taj su način pokušavali održati čistu krvnu liniju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari