Zanimljivosti iz povijesti: Gigantski štakori, plutajuće vještice i šlape od ljudske kože

Koji se diktator državnom riznicom koristio kao vlastitim novčanikom? Tko je, ako je vjerovati legendi, po kući hodao u šlapama od ljudske kože? Što kaže znanost o autentičnosti jedne od najpoznatijih kršćanskih relikvija? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Davne 1907. godine, stanovita Troula, skromna primalja iz okolice Salerna, napisala je opsežni priručnik “Bolesti žena”, koji se u medicinskim školama koristio punih šest stotina godina!

2. Godine 1912. u grobnicama Inka otkriveno je nekoliko trupala štakora velikih poput mačaka. Smatralo se da je ta vrsta izumrla prije više od četiri stoljeća ali je, u prašumi kraj Machu Picchua, prije desetak godina uočena živa jedinka!

3. Torinsko platno, jedna od najpoznatijih kršćanskih relikvija, dugo je predstavljalo zagonetku za povjesničare i znanstvenike. Brojni pokušaji da se kemijskom analizom utvrdi njegova starost dali su proturječne rezultate, pa su jedni vjerovali da je taj uzan komad lanenog platna, na kojem se može prepoznati obris muškog tijela, bio Kristov pogrebni pokrov, dok su ga drugi otpisali kao srednjovjekovnu prevaru. Godine 1988. analiza radiokarbonskom metodom pokazala je da platno datira iz srednjeg vijeka, preciznije, iz razdoblja između 1260. i 1390. godine. No, kasnijom analizom utvrđeno je da je dio platna s kojeg su uzeti uzorci u srednjem vijeku dorađivan. Naime, postoji osnovana sumnja kako se platno oštetilo, te da ga je jedan od vlasnika odlučio popraviti posebnom metodom uplitanja pamuka u lan. Crkva nije dozvolila ponovnu analizu, smatrajući ju nepotrebnom.


4. Zakon iz 1571. godine propisivao je da svi Englezi moraju nositi šešire nedjeljom. Onaj tko bi se ogriješio o njega mogao je biti kažnjen novčanom globom, pa i zatvorom.

5. U vrijeme inkvizicije, vjerovalo se da vještice mogu plutati u šupljoj ljusci jajeta, a tragovi tog praznovjerja su, u ruralnim dijelovima Europe, vidljivi i danas. Naime, mnogi ljudi zdrobe ljusku nakon što iz nje izvade jaje, vjerujući kako ih taj postupak štiti od uroka, napose onih vezanih za obiteljski život.

6. Svojedobno se pričalo da je Gabriele D’Annunzio (1863. – 1938.), talijanski književnik i političar kojeg mnogi smatraju duhovnim začetnikom fašizma (na slici!), skupljao pramenove kose svojih mnogobrojnih ljubavnica te njima punio jastuke. Popularna je bila i legenda koja je govorila da autor “Trijumfa smrti” po kući nosi papuče načinjene od – ljudske kože!

7. Barbeta, oklopljeni zaklon cilindričnog oblika koji zaštićuje brodski top velikog kalibra ili strojnicu, upotrebljavala se tijekom dvetnaestog stoljeća, na oklopnjačama i krstaricama, da bi je kasnije zamijenila artiljerijska topovska kupola. Nazvana je po svetoj Barbari, zaštitnici kula, tvrđava i topnika. Živjela je u trećem stoljeću u Nikomediji, a otac, poganin, zbog njene vjere u Krista dao ju je mučiti i zatvoriti u kulu. Ubijena je 306. godine, tijekom progona kršćana.

8. Kad je, vojnim udarom 1965. godine, Mobutu Sese Seko (1930. – 1997.) preuzeo vlast u afričkoj državi Zairu (današnja Demokratska Republika Kongo), kleptokracija se razmahala do nikad viđene razine. General s fetišem na kapice od oderanih živina državnom se riznicom, naime, koristio kao vlastitim novčanikom. Godine 1985. časopis “Forbes” njegovu je imovinu procijenio na pet milijuna dolara, što je u ono vrijeme odgovaralo – vanjskom dugu Zaira!

Piše: Lucija Kapural

Komentari