Zanimljivosti iz povijesti: Ekshumirani kralj, smaknuti sultan i praznovjerna diva

Kada i gdje je otvoren najmanji ugostiteljski objekt na svijetu? Kako se u prošlosti kažnjavao neposluh u engleskim koledžima? Tijelo kojega zloglasnog vladara je ekshumirano prije devet godina? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Bettye Jane Brokl, američka slikarica koja je slavu stekla devedesetih godina prošlog stoljeća, može se podičiti uistinu osebujnom stvaralačkom tehnikom. Osim boja, na njenim se platnima nalaze – ljudski ostaci! Svoja djela, posvećena tugujućim obiteljima, posipa pepelom preostalim nakon kremiranja pokojnika.

2. Zlatna ribica, čest stanovnik kućnih akvarija, pripitomljena je verzija tamnosivoga kineskog šarana, koji je u Europu stigao koncem sedamnaestog stoljeća. Ova riba može narasti do dužine od sedamdeset centimetara i težiti do čak tri kilograma.

3. Godine 1985. otvoren je jedan od najosebujnijih ugostiteljskih objekata svih vremena. Braća Joe i Johnny Marsden, poduzetnici iz Huddersfielda u Engleskoj, u rodnom su gradu dobili dozvolu da starinsku crvenu telefonsku govornicu preurede kafić. Dvije godine kasnije, njihov “Phonebox Bar” uvršten je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najmanji bar na svijetu.

4. Tuarezi, nomadski narod u zapadnom dijelu središnje Sahare i Sahelu, i danas žive na način svojih predaka, u šatorima od obojene kozje ili ovčje kože. Svi odrasli muškarci zakrivaju lice, dok ga žene ostavljaju otkrivenim. Prema tradicionalnom vjerovanju, srebro smatraju blagoslovljenom kovinom, dok zlatu pridaju sposobnost skidanja uroka.


5. U engleskim koledžima šesnaestog stoljeća vladala je čelična disciplina. Primjerice, mladića koji bi u spavaonici započeo bezazlenu borbu jastucima čekalo je ravno dvadeset udaraca bičem.

6. Maria Callas (1923. – 1977.), po mnogima najveća sopranistica svih vremena, bila je iznimno praznovjerna osoba. U svojoj garderobi je dugo vremena imala samo dvije haljine, uvjerena kako bi je pogodila teška nesreća ako bi na pozornici odjenula neku treću.

7. Godine 1912. ekshumirano je tijelo za koje se pretpostavlja da je pripadalo Rikardu III. (1452. – 1485.), zloglasnu engleskom kralju zapamćenom po ubojstvu vlastitih nećaka. Pokazalo se da je pokojnik imao izraženu skoliozu kralježnice, što je vjerojatno dovelo do fizičke deformacije. To odgovara Shakespeareovoj drami “Richard III.”, u kojoj je monarh prikazan kao grbavac.

8. Sultan Selim III. (1761. – 1808.) pokušao je provesti reforme u Osmanskom Carstvu, koje su uključivale uvođenje vojske slične onima u zapadnoeuropskim državama. Te su reforme naišle na žestok otpor janjičara, povlaštenog staleža u Carstvu. Svrgnuli su sultana i dali ga zatočiti u harem, a prije nego što su ga došli smaknuti, navodno je proveo noć u zagrljaju omiljene konkubine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari