Zanimljivosti iz povijesti: Duh sa sjekirom i dama s puškom

Koji je legendarni stripovski junak svojedobno bio nazvan Ajax? Po kome odnosno čemu je nazvan internetski pretraživač “Yahoo”? Zašto su egipatske piramide podizane na zapadnoj obali Nila? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Zagor, glavni junak istoimena stripa stvorenog 1961. godine, prvotno je nazvan Ajax, no autor Sergio Bonelli preimenovao ga je saznavši da postoji deterdžent tog imena. Crtač Gallieno Ferri u fizionomiju “Duha sa sjekirom” dobrim je dijelom utkao vlastito obličje.

2. Internetski pretraživač “Yahoo”, stvoren 1994. godine, dobio je ime po divljim, primitivnim i nakaznim bićima iz “Gulliverovih putovanja”, slavnog romana Jonathana Swifta iz 1726. godine. Ujedno je riječ o akronimu fraze “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”.

3. U sedamnaestom stoljeću, za vrijeme epidemije kuge, bilo je rašireno mišljenje da pušenje štiti od te opake bolesti. Liječnici prve polovine devetnaestog stoljeća cigarete su pak propisivali zbog poboljšanja vida, jasnijeg pamćenja i smirivanja živaca. Da pušenje šteti zdravlju, američki liječnici potvrdili su tek 1964. godine.


4. Dominika, jedan od Privjetrinskih otoka (smješten između Guadalupea i Martiniquea), dobio je ime po danu kad ga je, 4. studenog 1493. godine, otkrio Kristof Kolumbo. Naime, riječ “dominica” na latinskom jeziku znači – nedjelja.

5. Astronomi su izračunali kako su, od Kristova rođenja do danas, planeti Sunčeva sustava bili najbliže jedni drugima 11. travnja 1128. godine. Tada su se svi zatekli unutar četrdeset stupnjeva širokog isječka na svojim eliptičnim putanjama.

6. Do kraja sedamnaestog stoljeća, brijači su klijente usluživali na ulicama i trgovima. Zanimljivo, ovim poslom su se u Francuskoj bavile i neke žene!

7. Premda je bila nepismena i teške ćudi, Martha Jane Cannary (1852. – 1903.) je zbog vještine baratanja vatrenim oružjem stekla poštovanje među osamljenim jahačima, vojnicima i odmetnicima Divljeg zapada. Nosila je mušku odjeću i sudjelovala u borbama protiv Indijanaca, a u jednom takvom sukobu zaradila je nadimak pod kojim je povijest pamti. Kad su Indijanci iz zasjede napali trupe kapetana Eagana, s kojim je jahala, Jane je otrgnula kapetana s njegova konja, popela se na svoga te odjahala sa suborcem na sigurno. Od tog dana, o njoj su pričali kao o Calamity (“Nevolja”) Jane, heroini ravnice.

8. Sve egipatske piramide izgrađene su na zapadnoj obali rijeke Nil, koja se, kao mjesto zalaska sunca, u egipatskoj mitologiji povezuje s carstvom mrtvih. Pozicionirane su tako da nijedna ne stvara sjenu drugoj, a za njihovu izgradnju bili su potrebni precizni matematički i atronomski proračuni budući da je svaka njihova stranica točno okrenuta određenoj strani svijeta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari