Zanimljivosti iz povijesti: Demonski glodavci, razvratni labudovi i obojeni ratnici

Tko je izumio tlakomjer? Koji su dražesni glodavci svojedobno smatrani utjelovljenjem Nečastivog? Zašto su Kelti premazivali svoja tijela bojom prije nego što bi, uz glasne urlike, istrčali na bojište? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Drevni Egipćani obilno su koristili kozmetiku, i to ne samo iz estetskih već i iz duhovnih razloga: vjerovali su, naime, kako se poljepšavanjem približavaju bogovima. Na zabavama bi sluga na glavu svakog gosta stavljao komadić miomirisne masnoće.

2. Fridrik Vilim II. (1744. – 1797.), pruski kralj iz dinastije Hohenzollern, ratovao je protiv Francuske Republike, a u dvjema diobama Poljske Pruska je anektirala njezine prostrane oblasti. Za njegove vladavine, bila je popularna uzrečica da dobar vojnik mije misliti samo na tri stvari: Boga, kralja i – ništa više!

3. Tlakomjer, spravu za mjerenje tlaka u arterijama, davne 1896. godine izumio je talijanski internist, pedijatar i patolog Scipione Riva-Rocci (1863. – 1937.), a nazivao ga je sfigmomanometrom. Dugo godina, svako očitanje krvnog pritiska mjerenog ovom metodom bilježilo se njegovim inicijalima “RR”.

4. Zbog njihova krzna intenzivne crvene boje, kao i činjenice da ih je iznimno teško uhvatiti, vjeverice su u srednjem vijeku smatrane inkarnacijom đavla.


5. Platna čuvena nizozemskog slikara Hieronymusa Boscha (1450. – 1516.) doimaju se kao beskrajna panorama noćne more: njegove vizije pakla, u kojima se zrcale strahovi srednjeg vijeka na zalasku, prikazuju obezglavljena tijela, pticoliča čudovišta što proždiru duše prokletnika, udove spojene s groteskno iskeženim glavama… Neki motivi opsesivno se ponavljaju na njegovim slikama. Sova, tvrde stručnjaci, simbolizira zlo, labudovi razvrat, košnice pijanstvo a jagode i ribe ženske odnosno muške spolne organe. Netipično za praksu onog vremena, neke od svojih slika je potpisao.

6. Areopag, vrhovno sudište u antičkoj Ateni, sastojalo se od doživotnih članova. Isprva je imalo svu vlast, da bi Drakon ograničio njegove ovlasti na čuvanje zakona, nadzor nad njihovim izvršavanjem i suđenje za ubojstvo. Zanimljivo, areopag je “sudio” i samim bogovima, uključujući onog po kojem je nazvan: Ares se našao “na optuženičkoj klupi” zbog ubojstva Posejdnonovog sina Halirotija!

7. Aboridžini, starosjedilačko stanovništvo Australije, smatraju se narodom koji je najdulje u kontinuitetu uspio očuvati duhovnu povijest. Vjerovanje da je svijet nastao iz ždralova jajeta, i danas rašireno među nekim aboridžinskim grupama, staro je gotovo devet tisuća godina.

8. Za Kelte (na slici!), rat je predstavljao obnovu bitaka koje su vodili bogovi. Mitološki junak Cuchulainn, ratnik nadljudske snage, unio je kodeks časti u borbu, donijevši pravilo da se ne smiju ubijati nenaoružani muškarci, kočijaši, sluge, žene i djeca. Keltske bitke bile su prožete magijskim ritualima: tijela su bojali i ukrašavali nakitom a štitove amblemima kako bi dobili zaštitu božanstava.

Piše: Lucija Kapural

Komentari