Zanimljivosti iz povijesti: Darežljiva udovica, boležljivi pisac i ubojita riba

Koja je stripovska junakinja dobila vlastiti trg? Zašto čuveni ruski skladatelj nikada nije upoznao ženu koja ga je godinama financirala? Čiji su posmrtni ostaci poslani u svemir?Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Posada britanskog parobroda koji je 1906. godine plovio kroz Perzijski zaljev svjedočila je pojavi tajanstvene svjetlosti iznad morske površine. Bila je, ispričali su mornari, kružnog oblika i rotirala se nevjerojatnom brzinom. Za taj fenomen nikada nije pruženo adekvatno objašnjenje, no mnogi laici vjeruju kako se radilo o svemirskom brodu posjetitelja s drugog planeta.

2. “Ralje”, hit film Stevena Spielberga iz 1975. godine, djelomično je utemeljen na stvarnom događaju iz ljeta 1916., kad je gladni morski pas terorizirao plaže na Long Islandu, ubivši petero ljudi. Golema riba je, nakon višednevne potjere, napokon uhvaćena, a u njenom želucu pronađena je ljudska potkoljenica. Stručnjaci pretpostavljaju da morski ubojica nije bila velika bijela psina, kao u filmu, već širokonosi morski pas.

3. Američki scenarist i producent Eugene Roddenberry (1921. – 1991.), tvorac kultna znanstvenofantastičnog serijala “Zvjezdane staze”, jedan je od prvih ljudi “pokopanih” u dubokom svemiru. Nakon što je, u sedamdesetoj godini, umro od zatajenja srca, kremiran je, a u travnju 1997. dio njegova pepela je, pospremljen u kapsulu veličine ruža za usne, lansiran u orbitu na raketi “Pegasus XL”.

4. Boležljivi francuski književnik Marcel Proust (1871. – 1922.) bio je silno zimogrozan: čak ni ljeti nije izlazio iz kuće bez tri do četiri majice, a nerijetko je preko svega znao ogrnuti kaput. Osim astme i niza umišljenih bolesti, tvorca romanesknog ciklusa “U traganju za izgubljenim vremenom” mučila je fobija od mraka. Dojmu mekušca doprinosi i njegova izjava kako je moguće da njega više boli zanoktica nego nekoga drugog odrezana ruka.


5. Mafalda, strip junakinja iz pera argentinskog crtača Joaquína Salvadora Lavada Tejóna, poznatijeg pod pseudonimom Quino, stekla je golemu popularnost u Južnoj Americi, u prvom redu zbog satiričnih komentara na društvenu zbilju. Godine 1994. ova ljubiteljica “Beatlesa” i mrziteljica juhe dobila je vlastiti trg u Buenos Airesu!

6. U srednjem vijeku, čelo se smatralo središnjim, najljepšim i najkarakternijim dijelom ženskog lica. Kako bi ga naglasile, dame su nesmiljeno čupale obrve i trepavice te brijale kosu na tjemenu.

7. Shvativši da je njegova zemlja nazadna, ruski car Petar Veliki (1672. – 1725.) zaputio se na europsku turneju. Prerušen u trgovca, 1697. je posjetio Nizozemsku, Englesku, Sasku, Češku i Austriju, proučavajući prilike u tim zemljama. Kako bi modernizirao Rusiju, odlučio je “prepisivati” od zapadnjaka, istaknuvši se kao reformator društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Jedna od manje značajnih no svakako zabavnih reformi odnosila se na izgled njegovih podanika – uveo je porez na brade!

8. Imućna udovica Nadežda von Meck (na slici sa svojim štićenikom!) svake je godine slala pozamašnu svotu ruskom skladatelju Pjotru Iljiču Čajkovskom (1840. – 1893.), omogućivši mu materijalnu neovisnost. Činila je to pod jednim uvjetom – da se njih dvoje nikada ne sretnu! Ekscentrična dama je, naime, bila uvjerena da će se razočarati ako ikad upozna svoga idola. Čajkovski je s pokroviteljicom vodio bogatu prepisku, koja je istraživačima poslužila kao dragocjen izvor podataka o njegovu životu i estetskim koncepcijama.

Piše: Lucija Kapural

Komentari