Zanimljivosti iz povijesti: Čuvenog kipara suvremenici su optuživali za stravičan zločin!

1. Kako bi skrenula pažnju javnosti na problem ugroženih ptica, američka konzervatorica prirode Doris Mager 1979. godine je punih tjedan dana živjela na stablu, preciznije, u golemome napuštenom gnijezdu bjeloglavih orlova. Kad je sišla s grane, ispričala je novinarima da se, na onoj visini, osjećala kao da i sama može poletjeti.

2. Kako bi spriječili gubitak kose, muškarci u antičkom Rimu u tjeme su utrljavali mješavinu vina, papra, octa, šafrana i prašine. Njihova “čudotvorna mješavina”, pokazala su kasnija ispitivanja, doista potiče cirkulaciju.

3. Imućne žene u antičkoj Grčkoj mnogo su pažnje pridavale mirisnim kremama i uljima. Za svaki dio tijela koristile su različiti miris: u kosu su utrljavale mažuran, noge su mazale palminim uljem, ruke metvicom, vrat timijanom, a ekstrakt ljubičice smatrale su djelotvornim stimulansom za živahan duh i bistar um.

4. Pijavice, beskičmenjaci iz porodice člankovitih ctva, zbog sposobnosti sprečavanja zgrušavanja krvi stoljećima se koriste u medicini. Njihovu učinkovitost poznavali su drevni Egipćani, a postoje indicije da ih je kraljica Kleopatra koristila kao tretman ljepote, ali i u liječenju neplodnosti. Tijekom Krimskog rata, popularizirao ih je ruski kirurg Nikolaj Ivanovič Pirogov (1810. – 1881.), stavljajući ih na velike prijelome i duboke rane te tako spašavajući ranjenike od infekcija. Zanimljivo, od 650 poznatih vrsta pijavica, u medicinske svrhe koristi se samo jedna, poznata kao hirudo medicinalis.

5. Davne 1709. godine u Veneciji je tiskan adresar s imenima i adresama sedamdeset sedam gradskih prostitutki. Uz imena i prezimena, uredno su bile navedene vrste i cijene usluga koje su “prijateljice noći” pružale!


6. Bijela kuća, službena rezidencija predsjednika SAD-a u Washingtonu, prvotno je bila – sive boje! Godine 1814., tijekom anglo-američkog rata, bila je zapaljena od strane britanskih trupa, a zidovi su kasnije obojani u bijelo kako bi se prekrili tragovi dima.

7. Čuveni francuski kipar Auguste Rodin (1840. – 1917.) na pariškom Salonu 1877. godine predstaio je veličanstveni akt  “Doba bronce”. Djelo je bilo toliko realistično da se proširila glasina kako je umjetnik žrtvovao živi model, neku siromašnu djevojku, a potom obložio truplo broncom!

Piše: Lucija Kapural

Komentari