Zanimljivosti iz povijesti: Crna haljina i ljubičasti narod

Tko kaže da je povijest dosadno nabrajanje godina i bitaka oko nekih tamo zemalja koje vas se ne tiču? Za vas smo odabrali samo zabavne anegdote iz prošlosti koje nećete naći niti u jednom školskom udžbeniku. Tko zna, možda će vam biti “privaga” za osvajanje runde na nekom pub-kvizu!

1. U antičkom Rimu, muškarci su bili odgajani za rat od malih nogu. Kukavičluk je bio neoprostiv grijeh, koji se u određenim slučajevima kažnjavao odsijecanjem ekstremiteta ili čak šibanjem do smrti.

2. Elegentna crna haljina koju je Audrey Hepburn (1929. – 1993.) nosila u “Doručku kod Tiffanyja”, filmskom klasiku snimljenom po kratkom romanu Trumana Capotea, 2006. godine je na aukciji prodana za dva milijuna dolara, postavši tako najskuplji komad filmske garderobe ikad kupljen.

3. Legendarni glumac, redatelj i scenarist Charlie Chaplin (1889. – 1977.), jedna od najblistavijih zvijezda nijemog filma, bio je iznimno talentiran glazbenik. Vješto je svirao niz instrumenata: orgulje, harmoniku, violončelo i violinu (na slici!), i to isključivo po sluhu. Iz obitelji siromašnih zabavljača, od osme je godine nastupao u vodvilju, a prije desetog rođendana svladao je većinu spomenutih instrumenata.

4. “The Dark Side of the Moon”, kultni konceptualni album grupe “Pink Floyd” iz 1973. godine koji progovara o mračnim temama poput ludila i smrti, jedan je od najhvaljenijih nosača zvuka svih vremena. Ujedno je oborio sve rekorde slušanosti: na “Billboardovoj ljestvici” se zadržao punih četrnaest godina!


5. Poznati gusarski uzvik “Arrr” uopće nije gusarski. U naletu inspiracije, izmislio ga je glumac Robert Newton (1905. – 1956.), koji je u filmu “Otok s blagom”, adaptaciji istoimenog romana Roberta Louisa Stevensona iz 1950. godine, portretirao gusarskog kapetana Dugog Johna Silvera.

6. Francuski general i državnik Charles de Gaulle (1890. – 1970.), čovjek koji je rekao “ne” kolaboraciji, odbivši sramotno primirje s nacističkom Njemačkom, još kao mladić bio je hrabar i gotovo luđački odlučan. Ozlijeđen je tijekom stravične bitke za Verdun u Prvome svjetskom ratu, te je isprva smatran mrtvim. Na bojištu su ga, okupanog krvlju, pronašli ali i zarobili Nijemci. Pet puta je bezuspješno pokušao pobjeći i pet puta bio strogo kažnjen, a kad je konačno pušten na slobodu, rat je već bio završen.

7. Jedna od najkrvavijih bitaka u Prvome svjetskom ratu bila je ona na francuskoj rijeci Sommei. Počela je 1. srpnja 1916., u sklopu velike britansko-francuske ofenzive protiv Nijemaca, a završila je 18. studenog te godine, bez pobjednika. Prema nekim procjenama, samo u prvih pola sata bitke poginulo je osam tisuća vojnika, zbog čega taj kobni 1. srpanj nazivaju najcrnjim danom britanske vojne povijesti.

8. Feničani su, slaže se većina stručnjaka, dobili ime po boji koju su proizvodili i čiji je izvoz činio važnu granu privrede. Grci su ih, naime, nazvali “Phoínikes”, odnosno “Ljubičasti”. Taj pigment dobivao se od jedne vrste morskih školjki, a njime su se bojale tkanine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari