Zanimljivosti iz povijesti: Čovjek sa željeznim srcem i djeca s izvađenim srcima

Čijem se “željeznom srcu” divio Adolf Hitler? Koji je veliki grčki mislilac, prema predaji, skončao u vreloj magmi? Što su proizvodile tvornice piva u vrijeme prohibicije? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Najveće plovilo potopljeno u Prvome svjetskom ratu bio je HMHS Britannic, sestrinski brod zlosretna Titanica. Bio je, naime, treći i najveći brod iz serije koju je proizvela kompanija “White Star Line”, u kojoj su još bili RMS Titanic i RMS Olympic. Izgrađen za potrebe prijevoza putnika između Europe i Sjeverne Amerike, početkom rata prenamijenjen je u bolnički brod, zadužen za prijevoz ranjenika. Dana 21. studenog 1916. godine, u blizini grčke obale, naletio je na pomorsku minu. Poginulo je 30 ljudi (na Titanicu više od 1.500).

2. Chimú, autohtono stanovništvo primorskog područja Anda, bili su najsposobniji graditelji gradova i cesta u Južnoj Americi. Jedna od najrazvijenijih kultura prije dolaska Inka, s vlastitim moćnim carstvom, imala je i mračnu stranu. Arheološki pronalasci svjedoče da je prinošenje ljudskih žrtava, napose djece, bilo integralni dio ove civilizacije. Malena trupla bila su polagana u jame, u sjedećem položaju i lica okrenuta moru. Žrtve su ubijane bakrenim noževima, nakon čega im se vadilo srce – kako bi se umilostivila božica mora.

3. Reinhard Heydrich (1904. – 1942.), šef Glavnog ureda sigurnosti Njemačkoga Reicha, bio je jedan od najagilnijih provoditelja sustava terora nacističke Njemačke. Zadovoljan njegovim radom, Hitler ga je opisivao kao “čovjeka sa željeznim srcem”. Njegova smrt, posljedica atentata češkog antifašista, izazvala je krvave represalije njemačke okupacijske uprave i uništenje Lidica.

4. Grčki predsokratovski filozof Epedoklo (490. prije Krista – 432. prije Krista) naučavao je da se materijalni svijet sastoji od četiriju vječnih i nepromjenljivih elemenata, zemlje, vode, zraka i ognja. Legenda kaže da je ovaj univerzalni čovjek – pjesnik, mislilac, prirodoslovac, inženjer i liječnik – umro skočivši u krater Etne, kako bi dokazao da je bog!


5. Premda je nedvojbeno bio neka vrsta genija, britanski državnik Winston Churchill (1874. – 1965.) u školi se isticao jedino u povijesti, dok je u svim ostalim predmetima bio loš. “Truba” je bio naročito za latinski jezik. U memoarima, s užasom se prisjetio dvosatnog testa iz tog predmeta: papir je predao prazan, ako ne računamo potpis i dvije mrlje od prstiju.

6. U Auschwitzu II., logoru za istrebljivanje, smaknuto je preko milijun ljudi. Dana 7. listopada 1944. godine, skupina od dvjestotinjak logoraša, zadužena za rad u plinskim komorama i krematorijima, napala je čuvare čekićima, sjekirama i ostalim priručnim alatima. Nažalost, svi su uhvaćeni i pogubljeni. Bilo je i individualnih pokušaja bjega iz ovoga carstva smrti, od kojih je oko 150 bilo uspješno… Barem za one koji su otišli. Poznato je, naime, da bi, za svakog pobjeglog zatvorenika, SS-ovci uzeli desetoricu i osudili ih na smrt glađu.

7. Constanze Weber (1762. – 1842.), austrijska pjevačica koja je u povijesti zapamćena kao supruga Wolfganga Amadeusa Mozarta, nije bila prvi izbor velikog skladatelja. Njenu obitelj Mozart je upoznao kao 21-godišnjak, tražeći zalposlenje u njemačkom gradu Mannheimu. Za oko mu nije zapela Constanze, tada 15-godišnja balavica, već njena dvije godine starija sestra Aloysia. Ova ga je, međutim, odbila a ubrzo se i udala za udovca Josepha Langea.

8. U razdoblju prohibicije, vlasnici tvornica piva morali su pokazati kreativnost kako bi opstali. Neki su svoje pogone prenamijenili za proizvodju sladoleda ili keramičkih posuda, a drugi su proizvodili slad, ekstrakt koji je bio legalan ali se vrlo lako, dodavanjem vode i kvasca te puštanjem da fermentira, mogao “preobraziti” u pivo.

Piše: Lucija Kapural

Komentari