Zanimljivosti iz povijesti: Čovjek koji je preplivao Mississippi, žene koje su spasile muževe i komad drva koji je izazvao rat

Zašto se, prema drevnoj židovskoj tradiciji, novorođenom djetetu ne daje ime starijih osoba u obitelji? Kako su lukave žene nasamarile njemačkog kralja? Koliko je vremena jednome ludo odlučnom momku bilo potrebno da prepliva Mississippi? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Izumrli morski pas megalodon smatra se najvećim i najsnažnijim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka. Procjenjuje se da je imao gotovo tri stotine poput britve oštrih zubi, posloženih u pet redova, s rasponom ralja od preko dva metra. Širom otvorenih usta s lakoćom je mogao progutati plijen veličine odraslog nosoroga!

2. Slučajno otkrivši proces fermentacije, Sumerani su već u šestom tisućljeću prije Krista proizvodili pivo. Recepti za ovo piće bili su zapisivani u obliku himni te posvećeni Ninkasi, božici alkohola.

3. Prema drevnoj židovskoj tradiciji, novorođenom djetetu nikad se ne dalje ime stare, bolesne osobe iz obitelji, zbog straha da bi ga “anđeo smrti” mogao pobrkati s imenjakom te prijevremeno odvesti na onaj svijet.

4. Njemački kralj Konrad III. (1093. – 1151.), prvi vladar iz dinastije Hohenstaufovaca, zapamćen je po sukobu s bavarskim vojvodom Henrikom Welfom, koji je doveo do dugotrajnih ratova između gvelfa i gibelina. Godine 1140. kralj je napao vojvodin dvorac Weinsberg te ga je, nakon opsade, uspio i zauzeti. Kako bi pokazao milosrđe, ženama je dopustio ne samo da odu već i da sa sobom ponesu sve što mogu natovariti na leđa. Umjesto hrane, odjeće i dragocjenosti, lukave i očito fizički snažne žene na leđima su iznijele svoje muževe, sinove i braću, kojima je prijetila sigurna smrt.


5. Godine 1930. američki plivački dugoprugaš Fred Newton (na slici!) izveo je fascinantan podvig: hrabri i odlučni 27-godišnjak u etapama je preplivao nevjerojatnih 3.730 kilometara niz rijeku Mississippi! Umjesto za predviđena tri mjeseca, put od Minneapolisa do New Orleansa prešao je za šest mjeseci, spavajući u obalnim gradovima. Dok je bio u vodi, u čamcu opskrbljenom hranom i pićem pratio ga je mlađi brat Byron, koji je pedantno bilježio etape njegova podviga. Posljednju doinicu preplivao je u prosincu, kad je voda bila toliko hladna da je na sebi nosio vuneno donje rublje a tijelo je, radi izolacije, obilno premazao mašću!

6. Mount St. Helens, vulkan u sjeverozapadnom dijelu američke savezne države Washington koji je mirovao duže od dva desetljeća, u proljeće 1980. godine počeo je pokazivati znakove aktivnosti: magma, koja je stvarala pritisak unutar vulkana, polagano je izdizala planinu, stvarajući izbočenje s njene sjeverne strane. Znanstvenici su upozorili da bi uskoro moglo doći do velike erupcije, no nitko nije mogao predvidjeti da će Mt. St. Helens eksplodirati jačinom 10-megatonske bombe! Do katastrofe je došlo 19. svibnja 1980. godine. Potres magnitude 5.0 uzrokovao je klizanje oko dva kubična kilometra naslaga sa sjeverne strane planine, prema rijeci Toutle. Vrući vulkanski plinovi i pare izlijetali su vodoravo kroz razvaljenu planinu, izderane grebene i sravnjene šume a, istodobno, mjehuričasti oblak staklastog pepela i smrvljenih stijena izbačen je u atmosferu. Kopnene vode su se pretvorile u paru, plinom ispunjene stijene u prašinu, a 400 milijuna tona pare i prašine završilo je u atmosferi. Lavina, koja se kretala brzinom od četiristo kilometara na sat, odnijela je živote 198 ljudi.

7. Znanstvenici iz “Pfizera”, jednog od najvećih farmacijskih koncerna svijeta, 1992. su testirali novu pilulu protiv angine. Stvar nije funkcionirala – oboljeli su i dalje šmrcali i kašljali. Unatoč tome, muškarci koji su sudjelovali u testiranju žarko su željeli uzimati lijek. Znanstvenici su ubrzo shvatili zašto je tome tako te pilule počeli prodavati pod imenom “Viagra”, ali za nešto drugačiju namjenu…

8. Bologna i Modena, dva rivalska grada u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, 1325. godine zaratila su zbog vjerojatno najglupljeg povoda otkad je svijeta i vijeka – drvenog vjedra. Vojnici Modene su, naime, ukrali staro, prilično oštećeno vjedro iz nekog bunara u Bologni, na što je Bologna, želeći spasiti svoje vjedro i svoju čast, objavila rat Modeni. Krvavi sukob trajao je dvanaest godina. Vjedro, kojeg se Bologna nije uspjela domoći, i danas se čuva u crkvenom tornju u Modeni.

Piše: Lucija Kapural

Komentari