Zanimljivosti iz povijesti: Car s biljarskim štapom i general sa sposobnošću fotosinteze

Koliko je težio najveći dinosaur koji je hodao našim planetom? Koji je monarh izučavao astronomiju, zoologiju, brodogradnju, inženjerstvo i arhitekturu, a opuštao se zidanjem, izradom namještaja i uređivanjem vrtova? Tko ili što je General Sherman? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Argentinosaur, gmaz iz razdoblja krede čiji su fosilni ostaci 1993. godine otkriveni na području argentinske provincije Neuquén, smatra se najvećim dinosaurom koji je ikad kročio zemaljskom kuglom. Paleontolozi su utvrdili da je bio dugačak gotovo četrdset metara i težak stotinu tona!

2. Do sedamnaestog stoljeća, u dvobojima se koristio isključivo mač – osim u Francuskoj, gdje ga je tada istisnuo floret. Riječ je o mačevalačkom oružju namijenjenom samo za ubod, ne i za udarac. Sastoji se od drška, zaštitne košare za šaku i tanke, savitljive metalne šipke duljine oko metra.

3. Najveći organizam na zemlji jest divovska sekvoja imenom General Sherman, koja se nalazi u nacionalnom parku na jugu planinskog lanca Sierra Nevada, u američkoj saveznoj državi u Kaliforniji. Visoka je osamdeset četiri metra (kao neboder od dvadeset osam katova!), a promjer debla u baznom dijelu iznosi jedanaest metara. Ovo stablo, staro između 2.300 i 2.700 godina, nazvano je po generalu Williamu Tecumsehu Shermanu (1820. – 1891.), generalu iz Američkoga građanskog rata.

4. Prema islandskoj tradiciji, na Božić morate nositi novu odjeću. Ako se na svečanom objedu pojavite u starim krpicama, kaže drevno vjerovanje, doći će velika blagdanska mačka i pojesti vas!


5. “7 Up”, gazirano piće s okusom limuna i limete, davne 1929. godine je izumio Amerikanac Charles Leiper Grigg (1868. – 1940.). Pretpostavljamo da napirak ne bo stekao toliku popularnost da se prodavao pod izvornim imenom “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda”!

6. Ruski car Petar I. Aleksejevič (1672. – 1725.), poznatiji kao Petar Veliki (na slici!), izučavao je astronomiju, zoologiju, brodogradnju, inženjerstvo i arhitekturu, uzimao satove crtanja i graviranja, a opuštao se zidanjem, izradom namještaja i uređivanjem vrtova. Uz to je virtuozno svirao nekoliko instrumenata, kovao oružje te gotovo bezbolno vadio zube podanicima. Poslasticu smo ostavili zakraj: bio je prvi igrač biljara u Rusiji te autor prvog bontona u zemlji!

7. U siječnju 1942. godine, japanska podmornica torpedirala je američki teretnjak “USAT Liberty”. Nizozemski razarač pokušao ga je dovući do Balija, ali su oštećenja bila prevelika, pa je brod evakuiran a potom nasukan na obali zaljeva Tulamben, gdje će ležati do 1963. godine. Rada je, naime, došlo do erupcije vulkana, koja je vratila brod u more. Svoje konačno odredište pronašao je trideset metara ispod površine, na sprudi crnog pijeska, gdje leži i danas.

Piše: Lucija Kapural

Komentari