Zanimljivosti iz povijesti: Bruce Lee je bio profesor filozofije!

Koji se majstor borilačkih vještina mogao podičiti izuzetnim obrazovanjem? Zašto su se početkom devetnaestog stoljeća skupljali zubi mrtvaca? Obitelj kojega čuvenog umjetnika je krila sramotnu tajnu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prva zubna proteza, izrezbarena iz slonove kosti, izrađena je 1560. godine u Švicarskoj. Bio je to poprilično skup materijal, kao i onaj koji se počeo koristiti stoljeće kasnije, porculan. Početkom devetnaestog stoljeća, zubna protetika skreće u pragmatičnom, a ujedno i morbidnom smjeru: počinju se koristiti pravi zubi, iščupani iz usta poginulih vojnika!

2. Liječnici u antičkoj Grčkoj su kao najefikasniju metodu za otklanjanje probavnih smetnji, glavobolje i živčanih poremećaja propisivali – hrvanje!

3. Prvi sportski događaj prikazan na televiziji bila je bejzbol utakmica japanskih osnovnih škola, emitirana u rujnu 1931. godine.

4. Prvi “forenzičari” djelovali su još u starom Rimu. Kad je, primjerice, ubijen Gaj Julije Cezar (100. prije Krista – 44. prije Krista), liječnik je pregledom utvrdio da je samo jedna od njegove dvadeset tri rane bila smrtonosna.


5. Podljednje djelo čuvenog prirodoslovca Charlesa Darwina (1809. – 1882.), osnivača prve znanstvene teorije o evoluciji živih bića, posvećeno je – kišnim glistama!

6. Bruce Lee (1940. – 1973.), glumac i majstor borilačkih vještina (na slici!), bio je iznimno obrazovan čovjek. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Seattleu, govorio nekoliko stranih jezika i bio vrstan poznavatelj povijesti umjetnosti.

7. Nakon što je propao kao prodavač električnih kablova i kazališnih zastora, Gary Cooper (1901. – 1961.) počeo je statirati u vesternima. Prvu govornu ulogu, onu u filmu “Dick Turpin”, dobio je nakon što je producentima demonstrirao vještinu padanja s konja.

8. Čuveni francuski glumac Gerard Drpardieu odrastao je u siromaštvu, kao jedno od petero djece kućanice Anne i polupismena metalskog radnika Renéa, teškog alkoholičara. Kad se nisu svađali, njegovi roditelji složno su radili na prikrivanju sramotne obiteljske tajne: dugogodišnje ljubavne veze Anneina oca i Renéove majke!

Piše: Lucija Kapural

Komentari