Zanimljivosti iz povijesti: Brisači kraljevske pozadine Henrika VIII. proglašeni su vitezovima!

Kojem su razmaženom monarhu stražnjicu brisali dvorjani? Tko je smisao za humor uspio zadržati i na smrtnoj postelji? Kada i gdje je impotencija bila valjan razlog za brakorazvod?Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Na dvoru nemilosrdna i samodopadna engleskog kralja Henrika VIII. (1491. – 1547.) nije bilo teško samo njegovim suprugama, već i mladićima koje su nazivali “Grooms of Stool”. Njihova dužnost je, naime, bilo brisanje kraljevske stražnjice nakon obavljanja velike nužde. Ovaj posao su, tijekom njegove vladavine, obavljala četiri čovjeka. Sva četvorica su, za nagradu za svoje usluge, proglašeni vitezovima.

2. Drevni običaj kažnjavanja kriminalaca u Mongoliji, koji se u nekim krajevima ove azijske države zadržao sve do početka dvadesetog stoljeća, uistinu je bio jeziv. Prekršitelje, najčešće ubojice i pljačkaše, zatvarali su u drvenu kutiju, iz koje bi im virila samo glava. Trajanje kazne ovisilo je o težini zločina, no većina iz kutije nije izišla živa: umrli su u mukama, od gladi i žeđi.

3. U vrijeme renesanse, francuske žene mogle su muževe dati na sud ako bi se, tijekom obavljanja bračnih dužnosti, pokazalo da su ovi impotentni!

4. Ako postoji narod koji ne može zamisliti život bez čaja, onda su to zacijelo Englezi. Koliko im je ovaj napitak važan, svjedoči podatak da su svi britanski tenkovi proizvedeni nakon 1945. godine sadržavali opremu za pravljenje čaja!


5. Čuveni francuski pisac i filozof Voltaire (1694. – 1778.) bio je iznimno duhovit čovjek. Smisao za humor, kaže legenda, zadržao je i na smrtnoj postelji. Svećenik, koji je autoru “Henrijade” htio dati posljednju pomast, pitao ga je odriče li se Sotone. Jedva čujnim glasom, umirući je odvratio: “Mislim da ovo nije dobar trenutak da stvaram nove neprijatelje!”.

6. Godine 1988. preko tisuću ljudskih kostiju pronađeno je u podrumu kuće Benjamina Franklina (1706. – 1790.). Nakon analize, znanstvenici su zaključili da ih je netko od prijašnjih stanara koristio za anatomske studije.

7. Američki predsjednici Thomas Jefferson (1743. – 1826.) i John Adams (1735. – 1826.) umrli su na isti dan, 4. srpnja 1826. godine, na pedesetu obljetnicu američke nezavisnosti!

8. Francuski politički mislilac Charles-Louis de Secondat Montesquieu (1689. – 1755.), tvorac teorije o podjeli vlasti kao temelju građanske demokracije, bio je na glasu kao čovjek pogana jezika. Jednom se prepirao s političarem iz Bordeauxa oko neke filozofske uzrečice. Kad je ovaj, u bijesu, rekao da daje glavu ako njegova tvrdnja nije točna, Montesquieu mu se zlobno nacerio i odvratio: “Primam je! Čuo sam da maleni pokloni učvršćuju prijateljstvo!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari