Zanimljivosti iz povijesti: Bludnice intelektualke, leteći muževi i zakon koji brani – umiranje!

Tko su bili pioniri padobranstva? U kojem je gradu od davnina zakonom zabranjeno umrijeti? Kako je nastala prva enciklopedija u povijesti? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Najstariji poznati crtež padobrana nastao je sredinom petnaestog stoljeća, a autor mu je bio talijanski izumitelj Francesco di Giorgio Martini. U istom stoljeću, Leonardo da Vinci objavljuje zbirku crteža “Atlantski kodeks”, sa znatno složenijom skicom padobrana. Oba padobrana predstavljala su tek teoretske zamisli, a onaj prvi funkcionalni konstruirao je te ga, skokom s bazilike Svetog Marka u Veneciji, 1615. iskušao naš Faust Vrančić. U pionire padobranstva ubraja se i Francuz Louis-Sébastien Lenormand. Godine 1783. ovaj kemičar i fizičar je, koristeći svoj izum, skočio s opservatorija u Montpellieru (na slici!), zaradivši pljesak okupljene gomile. Njegov padobran bio je namijenjen spašavanju osoba koje bi, u slučaju požara, morale skakati s visokih zgrada.

2. Dugogodišnja vladavina hrvatsko-ugarske kraljice i rimsko-njemačke carice Marije Terezije (1717. – 1780.) ostavila je neizbrisiv trag u reformama državne administracije i kaznenog prava te, osobito, uvođenju modernog katastra. Sve to i poslije više od dva stoljeća služi kao osnova sustava u mnogim europskim državama, uključujući Hrvatsku.

3. Veronica Franco (1546. – 1591.) bila je jedna od najslavnijih kurtizana u Veneciji, a među njenim ljubavnicima bio je i francuski kralj Henrik III. Ova izuzetno obrazovana žena govorila je desetak stranih jezika, svirala brojne instrumente te objavila dvije hvaljene zbirke poezije.

4. Prvu enciklopediju u povijesti napisao je rimski znanstvenik Plinije Stariji. Zvala se “Poznavanje prirode” a u njenoj izradi sudjelovalo je preko 150. autora. Od prvog stoljeća, kad je stvorena, do 1536. godine objavljena je četrdeset tri puta.


5. Pravo ime Coco Chanel (1883. – 1971.), najpoznatije modne dizajnerice u povijesti, bilo je Gabrielle. Nadimak “Coco” dobila je po francuskoj riječi za pijetla, zato što se svakog dana, pa i nedjeljom, budila prije pet sati ujutro.

6. Na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Vancouveru 2010. godine, sve medalje bile su izrađene od recikliranih dijelova televizora i kompjutera.

7. Prema drevnom zakonu, koji je još uvijek na snazi, u Longyearbyenu, glavnom gradu norveškoga prekomorskog teritorija Svalbarda, zabranjeno je – umrijeti! Grad se, naime, nalazi u arktičkom pojasu, zbog čega se tijela pokojnika ne raspadaju nego ostanu gotovo savršeno očuvana na velikim hladnoćama. Teško bolesne osobe šalju se stoga u neki drugi dio zemlje, kako bi tamo provele posljednje dane.

8. U ljeto 2015. Amerikanac Willy Smout dovršio je nevjerojatno realističnu maketu bitke kod Waterlooa. Za taj pothvat trebalo mu je ravno četrdeset godina, 150.000 eura te dani i dani provedeni u proučavanju povijesnih knjiga.

Piše: Lucija Kapural

Komentari