Zanimljivosti iz povijesti: Bizarni eksperimenti, ekscentrični kazalištarci i lijepe svinje

Zašto su američki psiholozi svojedobno zavirivali u javne zahode? Koji su film obožavali Hitler i Goebbels? Što je to “krug pletilja”? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1976. trojica američkih psihologa – Middlemist, Knowles i Matter – proveli su možda najbesmisleniji eksperiment u povijesti. Tri učena muža pratila su, naime, protok urina kod muškaraca u javnim zahodima, želeći dokazati hipotezu da ometanje osobnog prostora pri mokrenju dovodi do uzbuđenja, a time i ometanja spomenutog protoka. Uspjeli su dokazati svoje: ispitanicima koji su bili sami u toaletu trebalo je 4.8 sekundi da počnu mokriti, onima koji su to činili u paru 6.2 sekunde, a onima koji su piškili pred većom “publikom” čak osam i pol sekundi. Tko li je financirao ovo istraživanje?!

2. Thomas Babington Macaulay (1800. – 1859.), britanski povjesničar i političar iz stranke vigovaca, odlikovao se nevjerojatnom memorijom. Kao 53-godišnjak, dokazao je bližnjima da je – od riječi do riječi – zapamtio članak koji je pročitao u dnevnim novinama prije više od četiri desetljeća!

3. Alla Nazimova (1879. – 1945), zvijezda brodvejskih predstava i nijemih filmova iz dvadesetih i tridesetih godina dvadestog stoljeća, rušila je mnoge tabue svoga vremena. Između ostalog, ekscentrična američka glumica ruskog podrijetla (na slici!) bila je deklarirana biseksualka. Za kolegice koje su bile manje hrabre osmislila je tajnu šifru: lezbijke zaposlene kazalištu između sebe su se nazivale “krugom pletilja”.


4. Iza kineskog pojma “ding zui” (u slobodnom prijevodu: “zamjenski kriminalac”) krije se osebujna praksa varanja pravosudnog sustava. U zadnjih pedesetak godina, zabilježeni su brojni slučajevi kad su bogataši, optuženi za zločine, na suđenje te izdržavanje kazne slali osobe koje su im fizički nalikovale. Zašto su “dubleri” pristajali “guliti” robiju zbog zločina koji nisu počinili? Zbog novca, dakako.

5. Ekscentrični britanski aristokrat Henry Cyril Paget (1875. – 1905.) svojim modnim izričajem šokirao je suvremenike: odjenuo bi se, primjerice, kao kraljica Eleonora od Akvitanije ili bi na glavu nataknuo neku vrstu indijanske perjanice, a na povocu je vodio pudlicu s dlakom obojanom u ružičastu boju. Zaljubljen u svjetla pozornice, kapelicu na svome velebnom imanju pretvorio je u kazalište. Nadalje, angažirao je jednu od najboljih glumačkih družina u zemlji kako bi mogao glumiti glavne uloge u njihovim predstavama!

6. Od 1975. godine naovamo, u francuskom gradiću Trie-sur-Baïseu svakog se kolovoza održava osebujna svetkovina La Fete du Cochon (“Festival svinja”). Posjetitelji osebujna eventa, poznatog i pod nazivom “La Pourcailhade”, uživaju u svinjskim utrkama i izboru za najlješu prasicu, a i sami se mogu prijaviti na nadmetanje u roktanju ili brzom jedenju.

7. “Metropolis”, nijemi znanstvenofantastični klasik austrijskog redatelja Fritza Langa iz 1927. godine, bio je jedan od najdražih filmova Adolfa Hitlera. Joseph Goebbels također je uživao u njegovoj ekspresionističkoj estetici, te je führeru čak sugerirao da sineastu ponudi “gažu” snimanja nacističkih propagandnih filmova.

8. Kad se britanski general Charles George Gordon (1833. – 1885.), istaknuti sudionik Krimskog rata, 1877. godine iskrcao na Praslinu, drugom najvećem otoku na Sejšelima, bio je uvjeren kako je otkrio izvorni rajski vrt. Na tu je ideju došao zbog izvanredne prirodne ljepote otoka, a možda iz zbog zamamnih stanovnica koje su nosile samo palmin list oko struka.

Piše: Lucija Kapural

Komentari