Zagonetni idol s jezivim licem stariji je nego što su znanstvenici mogli sanjati!

Postoji li skulptura koja desetljećima intrigira maštu laika i urokuje prijepore u redovima vodećih svjetskih stručnjaka, onda je to zacijelo “Shigirski idol”. Tajanstveni artefakt otkriven je 1894. godine u sibirskoj pustoši, u močvarnom području Shigira. Zanimljivo, pronađen je u dijelovima, a sastavljen je tek dva desetljeća nakon otkrića. S obzirom na dijelove koji nedostaju, izračunali su stručnjaci, morao je biti viši od – pet metara!

Značenje neobičnih geometrijskih rezbarija na skulpturi do danas nije u potpunosti rasvijetljeno, no najviše pobornika ima teza da se koristila u ritualne svrhe. Velike probleme stvaralo je i određivanje njene starosti. Devedesetih godina prošlog stoljeća, pomoću datiranja ugljikom, procjenjeno je da je nastala prije devet i pol tisuća godina. Taj podatak podijelio je znanstvenu zajednicu. Jedni su vjerovali da drveni predmet ne bi mogao ostati očuvan nakon toliko godina, a kao argument da je skulptura novijeg datuma navodili su i nevjetojatnu preciznost njene izrade, netipičnu za umjetnost lovaca-sakupljača koji su nastanjivali područje u to doba. Drugi su pak spekulirali da je starija od deset tisuća godina. Pokazalo se da su potonji bili u pravu.

Godine 2018. njemački znanstvenici odlučili su ponovno pokušati odrediti starost skulpture, jer u ono vrijeme datiranje ugljikom nije bilo baš precizno. Uz pomoć moderne tehnologije, zaključili su da je nastala prije 11.500 godina. To je čini najstarijom drvenom skulpturom na svijetu – nepoznati umjetnik izradio ju je krajem ledenog doba, u vrijeme kad su Zemljom još hodali mamuti! Pretpostavlja se da se dobro očuvala zato što se nalazila u blatu, odnosno kiseloj anaerobnoj okolini u kojoj mikroorganizmi ne mogu preživjeti.


Nedavno istraživanje pokazalo je da je još starija od toga. Tim arheologa predvođen Thomasom Terbergerom na ponovljenu radiokarbonsku analizu odlučio se zbog jednoga važnog uvida. Znanstvenici su, naime, shvatili da je površina skulpture u zadnjih stotinu i dvadeset godina više puta tretirana voskom i drvenim pigmentima, što su postupci koji mogu utjecati na preciznost datiranja. Umjesto onih s površine, za novo datiranje uzeli su uzorke iz unutrašnjosti skulpture, gdje ova sredstva nisu mogla prodrijeti. Pokazalo se da je to bila mudra odluka: prema najnovijim podacima, Shigirski idol nastao je prije 12.250 godina! To je potvrdila i nedavna analiza geometrijskih uzoraka – ravne linije i cik-cak uzorci čest su motiv u umjetnosti kasnog paleolitika. Skulptura je trenutačno izložena u Muzeju u Jekaterinburgu, središtu Sverdlovske oblasti i najvećem gradu uralskoga područja.

Piše: Lucija Kapural

Komentari