Zagonetna tijela pronađena u škotskoj močvari, i to ni manje ni više nego pokopana unutar nekadašnjeg rimskog toaleta

Rekonstrukcija izgleda žene koja je ubijena zajedno s djetetom. Izvor: The Scotsman

Sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća prilikom izgradnje parkirališta u Cramondu u Škotskoj, nađeni su ostaci četrnaest tijela od čega je njih devet pripadalo odraslim osobama, a preostala su bila dječje dobi. Donedavno su se ta tijela datirala na kraj srednjeg vijeka, no radiokarbonska analiza je pokazala da je ovo prvotno datiranje bilo pogrešno, i da je greška iznosila samo „sitnih“ 800 godina. Osim krivog datiranja pogrešno je procijenjen i način smrti jer je prvotno zaključeno da je riječ osobama koje su ovdje pokopane kao žrtve kuge ili brodoloma, no neka od tijela su pokazala jasne znakove nasilne smrti.

Zubna caklina poput  vremenske kapsule

Biokemijska analiza njihovih ostataka pokazala je da su dvije osobe na područje Cramonda, a koje je danas predgrađe Edinburgha, pristigle iz udaljenih krajeva. U pitanju su dva tijela, muškarca i žene. Spomenuta analiza je pokazala da je muškarac došao iz unutrašnjosti  Škotske dok je žena na ovo područje pristigla s obalnog područja.  Do ovih podataka se došlo  zahvaljujući analizi izotopa u kostima i zubima. Autorica studije Kate Britton profesorica arheologije na Sveučilištu Aberdeen u Škotskoj objašnjava da nam je za dobivanje ovakvih podataka najvažnija zubna caklina, koja se formira između treće i šeste godine, i koja funkcionira poput svojevrsne vremenske kapsule u kojoj su pohranjene informacije o prehrani neke osobe. Ovaj podatak pokazuje da su ljudi u ranom srednjem vijeku bili mobilni i da su mogli prelaziti velike udaljenosti koje su mogle iznositi i više od 150 kilometara.

Brojni tragovi nasilja

Prvo se mislilo da su ovdje pokopani  članovi jedne obitelji, a taj se zaključak temeljio na položaju pokopanih tijela jer su ona bila smještena na malenoj međusobnoj udaljenosti. Međutim, ovi podaci pokazuju da tome očito nije bilo tako, barem za tijela koja su ovde pristigla s većih udaljenosti. Ovo većih treba shvatiti u gabaritima ondašnjeg vremena.  Ranosrednjovjekovna povijest Škotske slabo je poznata, a ovakve bioarheološke studije omogućavaju da se primjenom novih tehnoloških dostignuća  rekonstruiraju do sada nepoznati dijelovi povijesti. Zanimljivo je da su tijela ukopana na mjestu na kojem se nekada nalazila rimska latrina odnosno toalet unutar rimskog kupališta, što otvara niz pitanja o razlozima izbora ovakvog mjesta za ukop. Više tijela pokazuje jasne tragove nasilja, no na nekima su vidljivi tragovi traumi koje nisu bile uvijek smrtonose, i zapravo samo u dva slučaj je jasno da su dijete i jedna žena umrli od posljedica nasilja. Ovaj nalaz pokazuje da je ovo ranosrednjovjekovno razdoblje u Škotskoj bilo obilježeno visokom razinom nesigurnosti i nasilja.


Dobiveni podaci omogućavaju da se počne slagati jedna do sada potpuno nepoznata slika povijest ovog područja u ranom srednjem vijeku.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari