Zagonetna smrt Natalie Wood: Što se doista dogodilo na jahti “Splendour”?

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, Natasha Gurdin, kći ruskih pravoslavnih imigranata koji nisu znali ni riječ engleskog kad su se trbuhom za kruhom zaputili u Ameriku, vinula se u zvjezdanu orbitu pod umjetničkim imenom Natalie Wood (1938. –1981). Premda su joj, zbog krupnih smeđih očiju, porculanske puti i sanjarskog osmijeha najčešće nudili uloge plahih, neiskusnih djevojaka, kao što su one u klasicima “Buntovnik bez razloga”, “Sjaj u travi”, “Priča sa zapadne strane” i “Ljubav sa strancem”, glumica je bila poznata po turbulentnome ljubavnom životu. Njena najveća ali i najtragičnija ljubav bio je kolega Robert Wagner: prožet svađama i uzajamnim nevjerama, njihov odnos potrajao je četvrt stoljeća, a za to vrijeme uspjeli su se dvaput vjenčati i dvaput razvesti. Upravo Wagner bio je s Natalie u noći 29. studenog 1981. godine, kad je nesretna umjetnica na tajanstven način skončala u mračnoj, ledenoj vodi. S njima je bio još jedan čovjek: glumac Christopher Walken. Natalie, poznata po aferama na setu, s naočitim kolegom Walkenom zbližila se nekoliko tjedana prije kobne večeri, na snimanju filma “Oluja mozgova”. Jesu li doista konzumirali uzajamne simpatije, kako se u to vrijeme šuškalo, ili su bili tek bliski prijatelji, nikad sa sigurnošću nije utvrđeno.

Na Dan zahvalnosti 1981. godine, Wood, Wagner i Walken otisnuli su se na uzburkano more blizu kalifornijskog otoka Santa Catalina. Svjedoci tvrde da su, prije no što su se ukrcali na jahtu “Splendour”, mnogo popili, a neki čak govore o žestokoj svađi između dvojice glumaca oko Nataliene afere s Walkenom. Svađa se navodno nastavila na jahti te kulminirala kad je Wagner čovjeka kojeg je smatrao suparnikom neuspješno pokušao pogoditi čašom. Prema toj teoriji, Walken se nakon sukoba povukao u svoju kabinu, ostavivši pozornicu za tragediju koja se imala odigrati.

Što se doista dogodilo te noći, ostat će nepoznanica, ali se zna da je Natalie, koja se panično bojala vode, u gluho doba noći izišla na palubu a potom nekako završila u moru. Sljedećeg jutra pronađena je mrtva. Obdukcija je pokazala da se u njenoj krvi nalazila znatna količina alkohola i sedativa, pa je mrtvozornik zaključio da se radilo o nesretnom slučaju – Natalie se po svoj prilici poskliznula i upala u ledeno more. Neutješni Wagner tvrdio je kako ju je panično tražio shvativši da je nestala, nakon čega je pozvao pomoć, a njegovu priču potvrdio je kapetan broda Dennis Davern. Inače razgovorljivi Walken šutio je kao zaliven – intervjue je trenutačno prekidao kad bi ga pitali za događaje u strašnoj noći.

Njegova šutnja potrajala je punih trideset godina, dok losangeleska policija nije ponovno otvorila slučaj zbog “novih dokaza koji su uskrsnuli”. Radilo se o intervjuu koji je Davern 2011. dao televizijskoj postaji NBC. “Wagnerov odvjetnik natjerao me da poduprem priču o slučajnom utapanju, ali nisam siguran da je o tome bila riječ”, nakon tolikih godina je promijenio iskaz pred kamerama. Otkrio je i ranije nepoznate detalje iz noći glumičine smrti: nakon što se Walken, optužen za aferu s Natalie, povukao u kabinu, Wagner je vjerolomnici navodno rekao da od*ebe s njegovog broda. “Kad sam, nekoliko minuta kasnije, odlučio provjeriti je li ona u redu, na palubi sam zatekao znojnog, zajapurenog i tjeskobnog Wagnera, koji me obavijestio da mu je voljena nestala. Odmah sam htio zvati pomoć i upaliti svjetla za potragu ali mi je rekao da pričekam i vidim hoće li se Natalie vratiti. Pomislio sam da je možda vidio Natalie kako odlazi gumenjakom, no vrlo vrzo sam se sjetio da nikad to ne bi sama učinila, jer nije znala upravljati njime”, ispričao je Davern. Upitan smatra li da je Wagner odgovoran za Natalienu smrt, odgovorio je potvrdno, izražavajući žaljenje zbog laži koje je izrekao u inicijalnoj istrazi: “Donio sam neke grozne odluke. Pogriješio sam što policiji nisam rekao istinu”.


U kombinaciji s ranije zanemarenim rezultatima obdukcije, koji su pokazali da je Natalie imala modrice po rukama i ogrebotine po vratu i čelu nastale prije smrti, i svjedočenjem stanovite Marilyn Wayne, umirovljene brokerice koja se u fatalnoj noći nalazila na susjednoj jahti i čula ženski glas koji doziva pomoć, a potom i muški koji joj je smireno i bez imalo hitnje odgovara da pričeka, Davernovo svjedočenje snažno je upućivalo na Wagnerovu krivnju. Premda je u službenom izviješću uzrok Nataliene smrti promijenjen iz “nesreća” u “nepoznat”, nakon toliko vremena nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Walken je, samo jednom, iznio svoju verziju mučnog događaja: “Radilo se o tragičnoj nesreći. Istina je da sam se svađao s Wagnerom ali se radilo o beznačajnoj prepirci o politici. Kad je Natalie nestala, čvrsto sam spavao!”. Istina će po svoj prilici ostati ondje gdje Natalie Wood skončala u 43. godini, u dubokoj mračnoj vodi.

Piše: Lucija Kapural

Komentari