Zagonetna smrt glumačke legende: Tijelo Davida Carradinea pronađeno je u ormaru hotelske sobe, konopcem vezano oko vrata i genitalija!

Koliko je uloga odradio, ni sam nije znao – često se šalio da između njega i oca Johna po tom pitanju vlada “mrtva trka”. Glumio je u filmovima velikana Martina Scorsesea i Ingmara Bergmana, ali i u bezbrojnim akcićima B-produkcije. Proslavio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ulogom šaolinskog svećenika i majstora borilačkih vještina u serijalu “Kung Fu”, da bi “uskrsnuo” početkom milenija kao nemilosrdni ubojica u Tarantinovom remek-djelu “Kill Bill”. Bez lažne skromnosti, o sebi je govorio kao o “najtalentiranijem glumcu svoje generacije”, no David Carradine (1936. – 2009.) ujedno je bio jedan od najproblematičnijih glumaca svoje generacije.

Odrastao je u nesređenoj obitelji, uz oca zvijezdu koji je više puta ostavljao obitelj, majku tankih živaca i polubraću s kojom se nije slagao. Duboko nesiguran, pokušao se objesiti kao petogodišnjak (spasio ga je otac koji se nekim čudom zatekao kod kuće), a kao mladić je iza sebe imao bogato iskustvo s opijatima, kao i podebeo policijski dosje. Njegovi “nestašluci” kretali su se o rasponu od uriniranja u javnosti, preko posjedovanja marihuane i krađa po dućanima, do napada na službenu osobu.

Najteži incident počinio je kao već slavan glumac. Pod utjecajem pejotla, gol kao od majke rođen, provalio je u susjednu kuću razbivši staklo ulaznih vrta šakama. Na susjedove kćeri, koje su ga pronašle kako krvari za njihovim klavirom, počeo je urlati da su – vještice!

Ni sa ženama nije imao sreće: ženio se pet puta, a većina bivših partnerica opisivala ga je kao totalnog luđaka. Toj reputaciji doprinijet će glumčeva uistinu bizarna smrt. Kako je doista skončao, do dana današnjeg nije u potpunosti rasvijetljeno.

Dana 3. lipnja 2009. godine, tijelo Davida Carradinea pronađeno je u ormaru hotelske sobe u Bangkoku. Spremačica koja je prva nabasala na prizor od šoka je privremeno izgubila dar govora: polugolo truplo konopcem je bilo vezano oko vrata i genitalija, s rukama iznad glave!


Već od prvih dana istrage, najmaštovitije teorije o smrti glumačke legende preplavile su tabloide. Jedni su tvrdili da je riječ o samoubojstvu; drugi su zaključili da su ga likvidirali pripadnici kung fu podzemlja, bijesni zbog toga što je njihove posvećene tajne otkrio javnosti; glumica Marina Anderson – supruga broj četiri – raspričala se o opasnim seksualnim igricama na koje ju je David nagovarao na početku veze, povezujući ih s neobičnim položajem u kojem je tijelo pronađeno… Istraga je pokazala da je potonja bila u pravu.

Stručnjaci su ustvrdili da je glumčeva smrt po svoj prilici posljedica nesretnog slučaja, autoerotske asfiksije koja je pošla u krivom smjeru. Za neupućene, riječ je o vrsti masturbacije u kojoj se seksualno uzbuđenje pojačava smanjenjem dotoka kisika. Premda službena verzija zvuči uvjerljivo, nedugo nakon sprovoda pojavila se snimka intervjua koji je glumac dao četiri mjeseca prije smrti. U njemu je progovorio o svojim susretima s nadnaravnim, preciznije, duhom koji ga progoni i redovito mu se ukazuje u – ormarima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari