Zagonetna smrt Glorije Ramirez: Iz tijela pacijentice širio se miris amonijaka, a medicinske sestre koje su s njom bile u kontaktu izgubile su svijest!

Priča o nelijepom kraju Glorije Ramirez, o kojoj su američki mediji pisali kao o “Otrovnoj ženi”, kao da je prepisana iz scenarija znanstvenofantastičnog filma, i to onog B kategorije. Pa ipak, ono što se ovoj nesretnoj ženi dogodilo živa je – premda ne i do kraja objašnjena – istina. Ramirez je bila teško bolesna: premda je tek bila navršila trideset prvu, dijagnosticiran joj je rak grlića maternice, s metastazama po čitavom tijelu. Znala je da joj ne preostaje mnogo vremena na ovome svijetu, no nije mogla ni zamisliti da će ga napustiti na tako dramatičan i čudan način.

Dana 19. veljače 1994. godine, zaprimljena je na Odjel hitne medicine Opće bolnice Riverside, sa simptomima otežanog disanja i ubrzanog rada srca. Medicinske sestre koje su joj priskočile upomoć osjetile su neobičan miris, sličan amonijaku, koji kao da je isparavao iz nje, a primijetile su i da njena koža ima neobičnu boju i sjaj. Nisu, međutim, imale vremena za razmišljanje o takvim detaljima: bilo je očito da se pacijentica zadnjim snagama bori za život. Nakon što joj se srce zaustavilo, medicinski tehničar pokušao ga je pokrenuti defibrilatorom, uređajem koji proizvodi kontrolirani električni šok, no za Gloriju Ramirez je bilo prekasno. Njeno tijelo još se nije bilo ni ohladilo kad je u sali uslijedila nova drama: većina medicinskog osoblja osjetila je strahovitu mučninu i drhtavicu, mnogi su se borili za dah, a nekoliko osoba čak je izgubilo svijest!

U tom trenutku, jedna medicinska sestra sjetila se neobičnog mirisa koji je osjetila, o čemu je obavijestila nadređene. S obzirom na velik broj oboljelih djelatnika, uprava bolnice proglasila je izvanredno stanje. Pacijenti su evakuirani iz zgrade, a osoblje koje je bilo u kontaktu s preminulom ženom stavljeno je u karantenu. Bolnica je pomno pregledana, no nikakve kemikalije koje bi mogle uzrokovati ovakve simptome nisu pronađene. Obdukcija tijela Glorije Ramirez izvedena je u izoliranoj sobi, a patolog i njegovi pomoćnici na sebi su koristili zaštitna odijela slična onima kakva se koriste u nuklearnom napadu. Nije otkriveno ništa neobično: u ženinom tijelu nisu bili prisutni nikakvi tajanstveni toksini, a kao uzrok smrti navedeno je “zatajenje srca”.

U nedostatku jasnih dokaza, mediji su posegnuli za teorijama zavjere, mjestimično vrlo maštovitima (između ostalog, spominjala se mogućnost “izvanzemaljske interferencije”!). Znanstvenici su također pokušali rasvijetliti slučaj. Dio njih spekuirao je da se radilo o masovnoj histeriji, a najveći broj pobornika dobila je sljedeća teorija: pacijentica, koja je bila u terminalnoj fazi bolesti, koristila je preparate za ublažavanje bolova na bazi dimetil-sulfoksida: budući da su joj zatajili bubrezi, taj se spoj taložio u njenom organizmu. Kad su je u bolnici stavili na respirator, ta se kemikalija pretvorila u dimetil-sulfon, a iz ove se pak, nakon upotrebe defibrilatora, razvio otrovni plin dimetil-sulfat. Dva mjeseca nakon smrti, Gloria je napokon pokopana u Riversideu u Kaliforniji. Obitelj je uvjerena da je pravi uzrok njene smrti zataškan.

Piše: Lucija Kapural


Komentari