Zašto je malo vjerojatno da ćete bide vidjeti u Sjevernoj Americi?

Mnogi ne znaju što je bide. To je u osnovi mali niski umivaonik najčešće smješten kraj WC-a, a služi za pranje donjih dijelova tijela. Popularan je u Europi, Aziji pa i Južnoj Americi, no u Sjevernoj Americi nije nikada dobio na popularnosti. To otvara pitanje zašto je tome tako?

Zgražanje nad bideima u Sjevernoj Americi

U osnovi u Sjevernoj Americi ne samo da nisu popularni već često izazivaju zgražanje. Jedan od razloga za takav neprijateljski stav vezan je uz Drugi svjetski rat, kada su američki vojnici čoporativno posjećivali europske bordele, u kojima su redovito bili instalirani bidei. Oni koji su se vratili kućama nisu željeli spominjati bidee jer bi tako dali drugima do znanja da su posjećivali javne kuće, a kada bi se i susreli s njima budilo je to u njih škakljive uspomene. Prvi bidei su se povezivali s kontracepcijom i bili su smješteni u spavaonicama viših slojeva. Određenu upotrebu su imali i kod mjesečnica. Upravo zbog vezivanja za neke tabu ženske teme postali su u puritanskih Amerikanaca simbol grijeha.

Bide u Napoleonovoj oporuci

Pojavljuju se prvo u Francuskoj u 17. stoljeću. Izumitelj je nepoznat, no na stranici Svjetske toaletne organizacije, globalne neprofitne organizacije posvećene poboljšanju sanitarnih uvjeta u svijetu, za koju nismo ni znali da egzistira do pisanja ovog članka, izumitelj bi mogao biti kraljevski proizvođač namještaja Christopher Des Rosiers. Naziv potječe od francuske riječ bidet koja označava ponija, što je povezano s upotrebom ovog predmeta koji se prilikom upotrebe opsjedao poput konja. U počecima upotrebe se nalazio ili u spavaonici ili u garderobi. Bili su smješteni u sklopu namještaja kako bi bili neprimjetni. Uglavnom je bila riječ o porculanskoj zdjeli koja je bila u drvenom namještaju na nogarima. Taj je komad namještaja obavezno bio poklopljen poklopcima izrađenim od drveta, kože ili pruća, čime bi se skrivala funkcija tog predmet. Koliko je to bio skupocjeni namještaj svjedoči i Napoleonova oporuka, a koji je svom sinu ostavio srebrni bide s pozlatama. Njegovu oporuku u kojoj se spominje bide možete vidjeti na web stranici Zaklade Napoleon.


Gotovo je urnebesno smiješno da su Francuzi Mariji Antoaneti osigurali crveni bide za upotrebu dok je čekala da bude giljotinirana. Tijekom 18. stoljeće bide je dobio pumpu za vodu i spremnik. Kada se kuće početkom 19. st. priključuju na vodovod ovaj predmet ulazi u kupaonice. Gdje je i danas.

U muslimanskom svijetu je bide široko rasprostranjen, a što je povezano s njihovim učenjem o vodi kao načinu pročišćavanja tijela. Danas se prilagođavaju razmaženim prohtjevima pa su novi bidei konstruriati tako da mogu određivati smjer vode,  temperaturu i slično. Uglavnom postaju high-tech stvarčice, o čijim ćemo novim performansama vjerojatno saznati uskoro više.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari