Zabavne činjenice iz povijesti: i Prizivanje duhova, čarobna pilula i daska čednosti

Antique illustration of seance session

1. Začeci spiritizma sežu u 1848. godinu, kad su sestre Fox iz američkog gradića Hydesvillea izazvale senzaciju tvrdeći da komuniciraju s duhovima pokojnika. Odnednom su se, kao gljive nakon kiše, počeli javljati kojekakvi “mediji”, papreno naplaćujući slične usluge. Skeptici su došli na svoje kad je Margaret Fox, starija sestra, priznala da se radi o domišljatoj prevari.
2. Djenné, povijesni gradić u unutrašnjem porječju Nigera u središnjem Maliju, diči se uistinu osebujnom drevnom arhitekturom. Primjerice, tamošnja Velika džamija, dugačka stotinu a široka četrdeset metara, u potpunosti je izgrađena od – blata!
3. Kad je predstavljena pariškom dvoru, kontesa Du Barry imala je dvadeset pet godina. Kralj Luj XV., kojem je nedugo potom postala ljubavnica, od nje je bio stariji čak trideset četiri godine.
4. Pruski kralj Fridrik II. (1712. – 1786.) bio je na glasu kao veliki izjelica. Njegov uobičajeni objed sastojao se od petnaest tanjura krcatih kojekakvim delicijama, a meso divljači moralo je biti barem na nekima od njih.
5. Prvu efikasnu kremu za sunčanje 1938. godine je izumio njemački kemičar Franz Greiter.
6. Krumpir je tisućama godina bio osnova poljodjelstva južnoameričkih Indijanaca, kao i oslonac moćne civilizacije Inka. Iz tog razloga, pripadnici ovog naroda vjerovali su kako njihovi duhovi zaštitnici obitavaju u mladim gomoljima.
7. Aspirin, jedan od najpopularnijih analgetika na svijetu, stvoren je 10. kolovoza 1897. Znanstvenik Felix Hoffmann, zaposlenik “Bayerova” laboratorija u Wuppertalu, toga je dana uspio sintetizirati kemijski čist i stabilan oblik acetilsalicilne kiseline. Prvi čovjek na kojem je testirao lijek bio je njegov rođeni otac. Hoffman senior je, naime, zbog kroničnih i teških reumatskih bolova već pomalo odustajao od života. Dogodilo se čudo: nakon što je proveo desetljeće prikovan za krevet, liječnikov otac napokon je mogao koračati bez bolova!
8. Iza naziva tarryng krije se neobična tradicija kolonijalne Engleske, koja je mladim ljubavnicima omogućavala da, pod nadzorom roditelja, provedu noć u istom krevetu. Ovaj oblik udvaranja budućim je supružnicima trebao omogućiti intimnost bez tjelesnog dodira. Momka i djevojku bi umotali u debele deke – svakog u svoju – a potom bi, da im izbiju neke čudne ideje iz glave, između njih stavili debelu dasku. Par bi potom slobodno smio pričati i upoznavati se čitavu noć. Za slučaj da se požele upoznati i u biblijskom smislu, pred vratima je dežurala revna rodbina, koja bi umarširala u sobu na najmanji nepriličan zvuk.
Piše: Lucija Kapural

Komentari