Zabavna strana povijesti: Trinaestogodišnji mladoženja, čudnovati medvjedi i gostoljubivi izvanzemaljci

Kako su drevne Egipćanke sprečavale neželjenu trudnoću? Koji se čuveni državnik oženio kao trinaestogodišnjak? Kada su pande stigle u Europu? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. U srednjem vijeku, u ruralnim krajevima Engleske bilo je rašireno praznovjerje da teleća jetra, u koju je zabodeno nekoliko igala, djeluje kao moćan amulet protiv vještičjih uroka, napose onih koji su bačeni zbog zavisti.

2. Prvo poznato kontracepcijsko sredstvo bio je – krokodilski izmet! Koristili su ga Egipćani još dvije tisuće godina prije Krista. Ova gadarija se, u osušenom obliku, umetala u vaginu, zbog vjerovanja da će stvoriti neprobojnu barijeru za sjeme. Na sličan način su se kasnije rabili “kontraceptivi” poput smole drveta, limuna, vate, vune, morskih spužvi i osušenog izmeta slonova.

3. Joe Simonton, farmer iz Wisconsina, godinama se kleo da je početkom 1961. doživio bliski susret treće vrste – onaj s prijateljski raspoloženim izvanzemaljcima! Prema njegovim tvrdnjama, koje je iznio u nizu američkih talk-showova, te godine su iz letećeg tanjura u blizini njegova posjeda izišla dva bića slična ljudima – no s mnogo večim glavama – i ponudila mu nekoliko neposoljenih palačinki. Siroti čovjek, kojem ni neki članovi bliske rodbine nisu povjerovali, ostatak života je bio poznat pod nadimkom “Joe Palačinka”.

4. Pande, popularni stanovnici zooloških vrtova diljem svijeta, u Europu su stigle tek 1939. godine. Londončani su prvi ljudi sa Starog kontinenta koji su imali priliku uživo vidjeti ove dražesne zvijeri iz porodice medvjeda: posjetitelji tamošnjega zoološkog vrta s nevjericom su promatrali četiri neobične crno-bijele životinje, a djecu je bilo gotovo nemoguće odvući od njihova kaveza. Ove životinje, koje se ubrajaju u ugroženu vrstu i teško razmnožavaju u zatočeništvu, potječu iz Kine.


5. Indijski političar i narodni vođa Mohandas Karamchand Gandhi (1869. – 1948.), poznatiji kao Mahatma (na sanskrtu: “onaj čija je duša velika”; na slici!), oženio se kao trinaestogodišnjak, za pola godine stariju djevojku po imenu Kasturbai Makhanji Kapadia. Radilo se, dakako, o ugovorenom braku, tada uobičajenoj praksi u njegovoj domovini. Nije bio jedini mladoženja tog dana – na “ludi kamen” su, na zajedničkoj ceremoniji, stali i njegov brat i bratić. Gandhijev prvi sin, kojeg je dobio s nepunih šesnaest, poživio je samo nekoliko dana.

6. Predmeti slični današnjim škarama, izrađeni od bronce, koristili su se u Egiptu već u trećem stoljeću prije Krista. Iz ove zemlje potječu i četkice za zube, brave, ključevi, šminka i perike, kao i običaj rukovanja prilikom sklapanja posla.

7. Dvadesetih godina prošlog stoljeća, Amerikanac Clarence Birdseye (1886. – 1956.)  izumio je postupak brzog smrzavanja hrane. Ideju za to je dobio tijekom boravka na Labradoru, kad su mu Eskimi pokazivali kako loviti ribu ispod dubokog leda. Birdseye je uočio da se ulovljena riba gotovo odmah smrzava na tamošnjim niskim temperaturama, ali i to da je, kad bi se skuhala, bila znatno ukusnija od one koju je tamanio po njujorškim restoranima. Ispravno, zaključio je da je tajna u brzini smrzavanja. Naime, pri brzom smrzavanju u hrani se ne stignu formirati veliki kristali leda, koji uništavaju staničnu strukturu.

8. Stetson, vrsta kaubojskog šešira sa širokim obodom, ime duguje svome dizajneru Johnu Battersonu Stetsonu (1830. – 1906.). Dok su u početku ova pokrivala za glavu prodavana po simboličnoj cijeni, danas se smatraju statusnim simbolom – onaj tko ih želi nositi mora biti spreman “pljunuti” najmanje sedam stotina dolara!

Piše: Lucija Kapural

Komentari