Zabavna strana povijesti: Sveti magarci, porez na vjetar i luđakinja za volanom

1. U europskim basnama i bajkama, magarci su prikazani kao tvrdoglave, često i glupe životinje (u čuvenoj alegoriji o Buridanovom magarcu, zlosretni četveronožac ugiba od gladi jer se ispred dva jednako dobra stoga sijena ne može odlučiti iz kojeg bi jeo). No, za drevne Sumerene, ove životinje bile su štovane kao božanstva. Zanimljivo, magarac je domesticiran puno prije konja: bio je prva životinja koju je čovjek koristio za nošenje tereta. Četiri tisuće godina prije Krista, nubijski divlji magarac bio je udomaćen u dolini Nila u Egiptu, nakon čega je uslijedilo pripitomljavanje ovih životinja u Mezopotamiji.

2. Tijekom Drugoga svjetskog rata, američki književnik Ernest Hemingway (1899. – 1961.) svojim je brodom patrolirao kubanskim vodama, a kao ratni izvjestitelj pratio je i oslobađanje Pariza. U “grad svjetlosti” je ušao u kolovozu 1944. godine, navodno među prvima. Dok je taj podatak upitan, sigurno se zna da je “oslobodio” omiljeni bar u hotelu Ritz, gdje se narednih mjesec dana opijao slaveći povratak u grad koji mu je u mladosti puno značio.

3. Tijekom osamnaestog stoljeća, vlasti u nizozemskom selu Zaanseu natjerale su vlasnike vjetrenjača da plaćaju porez na – vjetar!

4. Kongresna knjižnica u Washingtonu, osnovana davne 1800. godine, može se pohvaliti s otprilike 25 milijuna knjiga, 4 milijuna zvučnih zapisa, 15 milijuna fotografija, 6 milijuna karata te 74 milijuna rukopisa. Najveća knjižnica svijeta ujedno je prva koja je omogućila strojno čitljivo katalogiziranje.

5. Walter Hallas, 26-godišnjak iz Leedsa, panično se bojao zubara. Ta fobija mu je, u zimu 1979. godine, došla glave. Toga hladnog popodneva, mladiću se upalio zubni kanal. Trpio je nesnosnu bol no, umjesto da se zaputi u stomatološku ordinaciju, zamolio je prijatelja da ga “izliječi” udarcem šake u vilicu. Ovaj je mu ispunio želju – “pacijent” je pao sa stolice, glavom udario u pećnicu i umro od frakture lubanje.


6. Godine 1972. bankovni činovnik Devon Smith u nešto više od mjesec dana obišao je čitavu Ameriku autostopom. Kasnije je ispričao da je na putu naletio “samo na jednoga manijakalnog vozača, a taj je bio – ženskog roda!”

7. Prije dvadesetak godina, jedna britanska osiguravajuća tvrtka ponudila je policu “natprirodnog osiguranja” u slučaju smrti, povrede ili štete koju je uzrokovao duh, poltergeist ili sablast.

Piše: Lucija Kapural

Komentari