Zabavna strana povijesti: Razvratni car i čedni znanstvenik

Tko je izumio škare, četkicu za zube i rukovanje kod sklapanja posla? Koji genijalni znanstvenik nikad nije uživao u dražima ženskog tijela? Zašto je kroket izgubio status olimpijskog sporta? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Mnogi predmeti koje svakodnevno koristimo, poput četkice za zube, škara, brave i ključeva, izum su Egipćana. Iz drevnog Egipta potječe i kuglanje, korištenje perika i šminke, pisanje oporuka te rukovanje prilikom sklapanja posla.

2. Engleski fizičar, matematičar i astronom Isaac Newton (1642. – 1717.), jedan od najvećih znanstvenika u povijesti (na slici!), nikad se nije ženio, a mnogi vjeruju da je umro kao djevac.

3. Nakit se u srednjem vijeku nosio i kao simbol žalovanja. Osobito popularni bili su  medaljoni koji su sadržavali kosu, katkad čak i zube dragog pokojnika.


4. Kroket, sportska igra drvenim batom i kuglom u kojoj pojedinci, parovi ili ekipe nastoje sa što manje udaraca protjerati kuglu kroz vratašca raspoređena po travnatom igralištu, igrala se još u sedamnaestom stoljeću u Francuskoj, a polovicom devetnaestog stoljeća postala je vrlo popularna u Engleskoj. Na početku dvadesetog stoljeća, kroket je bio na programu Olimpijskih igara. Status olimpijskog sporta je izgubio zato što je na Igrama 1900. godine u publici bio prisutan – samo jedan gledatelj!

5. Legendarne “martensice” 1945. godine je konstruirao njemački liječnik Klaus Märtens. Nakon što je ozlijedio nogu na skijanju, sva mu je obuća bila neudobna, pa je napravio svoju – s potplatima od starih automobilskih guma!

6. Škotski književnik Robert Luis Stevenson (1850. – 1894.) do zapleta svoga čuvenog romana “Doktor Jekyll i gospodin Hyde”, koji na simboličan način progovara o dualnosti dobra i zla u čovjeku, došao je – u snu!

7. Marko Aurelije Antonin, poznatiji pod nadimkom Heliogabal, Rimom je vladao od 218. do 222. godine, a povijest ga pamti kao velikog razvratnika. Car, koji nije doživio punoljetnost, ženio se čak šest puta. Uz zakonite bračne družice, u “pričuvi” je uvijek držao nekoliko stalnih ljubavnica, a robinje su bile prisiljene svakodnevno hodočastiti u njegovu ložnicu. Ni draži istospolne ljubavi nisu mu bile nepoznanica – redovito se upuštao u orgije s probranim mladićima!

8. Galen (129. – 199.), glasoviti grčki liječnik koji je djelovao u Pergamu i Rimu, bio je svjestan opasnosti koje prijete od zaraza parazitima ali je, kao dijete svoga vremena, vjerovao kako je lijek za ove tegobe – puštanje krvi!

Piše: Lucija Kapural

Komentari