Zabavna strana povijesti: Pontski kralj na Rimljane je pripustio – medvjede i pčele!

U kojoj su bitki u prvim redovima jurišali medvjedi, dok su im pojačanje činile pčele? Zašto je kava svojedobno smatrana đavoljim napitkom? Tko je, iz glupog hira, uništio jedno od svjetskih čuda? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Duže od tri desetljeća, Kanada i Danska sukobljavale su se oko kontrole nad neplodnim i nenaseljenim otočićem u blizini Grenlanda – Hansovim otokom. U njihovim svađama bilo je mnogo humora: kad god bi delegacija jedne od zemalja posjetila otok veličine 1.3 četvorna kilometra, na njemu bi ostavila bocu svoga nacionalnog pića!

2. Tijekom drugog rata protiv pontskog kralja Mitridata VI. Eupatora u prvom stoljeću prije Krista, Rimljani predvođeni Lucijem Licinijem Lukulom opsjedali su grad Temisciru. Kako su goleme zidine štitile tvrđavu, lukavi rimski vojskovođa svojim je ljudima dao nalog da iskopaju tunele ispod grada. Shvativši da neprijatelj brzo napreduje, branitelji su odlučili iskopati vlasite tunele, ali sa suprotne strane. Kroz njih su potjerali medvjede, kako bi se ove zvijeri razračunale s okupatorima te, za svaki slučaj, pustili i nekoliko rojeva pčela.

3. Početkom šesnaestog stoljeća, mnoge je katolike zabrinula moda ispijanja kave: onako vrelu, crnu i omamljujuću, smatrali su je đavoljim napitkom. Predstavništvo ćudorednih muževa otputilo se k papi Klementu VII. (1478. – 1534.), kako bi donio konačni sud o ovome gorućem problemu. Papa je srknuo gutljaj te, oblizujući usne, uskliknuo: “Ovaj napitak je toliko ukusan da bi bio grijeh prepustiti ga nevjernicima!”.

4. Koncem sedamnaestog stoljeća, države Nove Engleske – Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut – zabranile su slavljenje Božića. Na tu ih je odluku nagnalo neumjereno uživanje u jelu i piću tih dana, ali i horde prosjaka koje su koristile blagdane kako bi se uvukle u domove bogataša te ih nerijetko i opljačkale.


5. Najveći hram antičkog svijeta, onaj Artemidin u Efezu, 356. godine prije Krista spalio je momak po imenu Herostrat, samo iz jednog razloga – kako bi se proslavio. U spomen tog nedjela nastao je izraz “herostratsko djelo”, kojim se označava bezuman čin počinjen iz slavohleplja, a na štetu zajednice. Herostrat nije dugo uživao u statusu celebrityja: pogubljen je, a samo spominjanje njegova imena proglašeno je zločinom kažnjivim smrću.

6. Godine 1870. američki izumitelj Thomas Adams eksperimentirao je s čiklom, sokom južnoameričkog drveta, kao nadomjeskom za gumu. Nakon niza neuspješnih opita, bio je toliko frustriran da je komad te stvari stavio u usta. Rezultat? Slučajno otkriće donijelo mu je bogatstvo – “Adams New York No. 1” postala je prva žvakaća guma na svijetu koja je ušla u masovnu proizvodnju!

7. Legendarna engleska bolničarka Florence Nightingale (1820. – 1910.), začetnica modernog sestrinstva, nije njegovala samo dvonožne ranjenike: još kao djevojčica, pomagala je ozlijeđenim psima i mačkama. U to vrijeme, imala je neobična kućnog ljubimca, bijelu sovu po imenu Atena. Dresura grabežljive ptice pokazala se uspješnom: mala Florence naučila ju je da kljucne njenu sestru kad god bi ova posegnula za njenim stvarima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari