Zabavna strana povijesti: Pitagorina čaša, spas za notorne ispičuture

Koji je grčki mudrac stvorio posudu namijenjenu suzbijanju alkoholne ovisnosti? Zašto je aluminij svojedobno bio vredniji od zlata? Tko je izumio automobilske brisače? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Zbog svoje arome, slatkoće ali i ljepote, jabuke su bile iznimno cijenjene u antičkom Rimu. Iz tog razdoblja potječe popularna uzrečica “ab ovo usque ad mala” (“od jajeta do jabuke”) – bilo je, naime, uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom.

2. Grčki filozof i matematičar Pitagora (571. prije Krista – 497. prije Krista) izumio je uistinu osebujnu napravu namijenjenu suzbijanju neumjerenosti u piću. Ako se posuda napuni do određene razine, iz nje se normalno može piti. Ako se, međutim, natoči preko označene granice, sva tekućina iscuri kroz otvor na dnu, a siroti pijanac ostaje bez vina. Izum je poznat kao Pitagorina odnosno Tantalova čaša, po zlosretnu junaku iz grčke mitologije kojeg su bogovi kaznili vječnom žeđi.

3. Do kraja devetnaestog stoljeća, čisti aluminij bilo je vrlo teško dobiti iz ruda, pa je vrijedio više od zlata. Legenda kaže da je Napoleon I. Bonaparte (1769. – 1821.) posjedovao dragocjeni aluminijski pribor za jelo, koji je koristio u posebnim prilikama, dok je inače jeo onim “običnim”, zlatnim. Sve se promijenilo 1886. godine, kad je francuski metalurg Paul Héroult (1863. – 1914.), istodobno s Amerikancem Charlesom Martinom Hallom (1863. – 1914.) ali neovisno o njemu, smislio postupak proizvodnje aluminija elektrolizom glinice u rastaljenom kriolitu (Hall-Héroultov postupak).

4. U drevnom Egiptu, žene su boju za usne, odnosno ruž, pravile od zgnječenih smeđih algi, u koje su dodavale riblje ljuske, za sjaj, te osušena tijela ženki štitaste uši, zbog intenzivne crvene boje (tzv. košenil).


5. Američki predsjednik Theodore Roosevelt (1858. – 1919.) planinu Devil’s Tower (“Vražji toranj”) u Wyomingu 1906. godine je proglasio nacionalnim spomenikom. U davnoj prošlosti, lokalna indijanska plemena smatrala su je svetom i nazivala Math ó Thípila, što znači “dom medvjeda”. Prema legendi, planina je nastala kao odgovor na molitve djevojke koja je tražila zaklon od čopora gladnih medvjeda.

6. Pablo Picasso (1881. – 1973.), jedan od najvećih umjetnika dvadesetog stoljeća te najplodnijih stvaralaca svih vremena, prvu izložbu održao je kao trinaestogodišnjak, u stražnjem dijelu dućana s kišobranima. Razdoblja uspjeha u životu “oca kubizma” smjenjivala su se s danima financijskog škripca. U više je navrata pao na toliko niske grane da je palio svoja platna kako bi se ugrijao!

7. Francuski skladatelj Camille Saint-Saëns (1835. – 1921.) bio je ono što u njegovoj domovini nazivaju enfant prodige (“čudo od djeteta”) – prvu skladbu za klavir stvorio je prije četvrtog rođendana, a kao desetogodišnjak održao je prvi koncert!

8. Automobilske brisače izumila je žena, Amerikanka Mary Anderson (1866. –  1953.). Sjetila se, naime, da bi se prednje staklo, mokro od kiše, moglo brisati pomoću poluge obložene perjem, koja se ručno pokretala iz vozila. Svoj izum je 1903. godine prijavila patentnom zavodu.  

Piše: Lucija Kapural

Komentari