Zabavna strana povijesti: Opjevani četveronožac i genijalni dvonošci koje su smatrali propalicama

Kojeg su giganta znanosti učitelji smatrali glupavim? Tko je opjevao obožavana kućnog ljubimca u jednom od svojih najvećih hitova? Zašto je jedna obična krava svečano pokopana na Kubi? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Legendarni komičar Groucho Marx (1890. – 1977.) svojedobno je na burzi izzgubio pravo bogatstvo, nakon čega je obolio od nesanice. Isprva je samo sjedio u krevetu i buljio u tamu, da bi potom pronašao “zabavnije” rješenje problema: u gluho doba noći, nazivao je nepoznate ljude i vrijeđao ih.

2. Pjesmu “Martha My Dear”, s čuvena bijelog albuma grupe “The Beatles” iz 1968. godine, napisao je Paul McCartney svojoj obožavanoj kuji Marthi (na slici!). Na naslovnici njegova albuma “Paul is Live” iz 1993. godine, pojavljuje se jedan od Marthinih četveronožnih potomaka.

3. Čuveni književnici Lewis Caroll, Virginia Woolf, Ernest Hemingway i Phillip Roth smatrali su da je udobnost nespojiva s mukotrpnim činom stvaranja. Zvuči nevjerojatno, no većinu svojih djela napisali su – stojeći!


4. Tvorca teorije relativnosti Alberta Einsteina (1879. – 1955.), jednog od najvećih fizičara svih vremena, učitelj u osnovnoj školi opisao je kao “mentano sporog, nedruželjubivog dječaka vječno izgubljenog u budalastom sanjarenju”.

5. General vojske Konfederacije Thomas Jackson (1824. -1863.), poznatiji pod nadimkom “Kameni zid”, bio je uistinu osebujan čovjek. Odbijao je jesti, pa i pomirisati paprike jer je, iz samo njemu poznatih razloga, smatrao da bi to povrće moglo naškoditi njegovoj bolesnoj lijevoj nozi; umislio je da su mu unutrašnji organi “krivo posloženi”, zbog čega se držao uspravno i ukočeno, a u bitku je odlazio jašući s desnom rukom uznad glave, kako bi poboljšao dotok krvi u mozak!

6. U studenom 1960. godine, jedna američka raketa lansirana iz Cape Canaverala na Floridi skrenula je s putanje. Srušila se na Kubi, ubivši kravu. Kubanska vlada je nesretnom prežovaču priredila službeni pokop, kao žrtvi “imperijalističke agresije”.

7. John Maynard Keynes (1883. – 1946.), jedan od najutjecajnijih ekonomista dvadesetog stoljeća, profesor na Sveučilištu Cambridge, savjetnik britanske vlade te dugogodišnji urednik časopisa “Economic Journal”, kao student je redovito dobivao najniže ocjene od svih kolega na godini. Čak i rođeni otac, koji mu je predavao, smatrao je da od njega neće biti ništa!

8. Sir Godfrey Kneller (1646. – 1723.), čuveni engleski slikar, bio je takav snob da je odbio biti pokopan u Westminsterskoj opatiji, ne želeći dijeliti posljednje počivalište s “trećerazrednim umjetnicima i literarnim protuhama”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari