Zabavna strana povijesti: Neobična utvrda, ludi slikar i ubojiti poljubac

Koje je monumentalno kameno zdanje građeno bez ikakva vezivnog materijala? Zašto je jedan od najpoznatijih viktorijanskih slikara oduzeo život vlastitom ocu? Koji je bogobojazni pjesnik strahovao da će završiti u paklenskom ognju? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Thomas Alva Adison (1847. – 1931.) tijekom karijere je patentirao više od tisuću izuma. Svjestan činjenice da su mnogi od njih, poput sklopke ili električnog generatora, bili tek usavršavanje već postojećih rješenja, u nekom intervjuu je priznao: “Ja sam više spužva nego izumitelj, apsorbiram ideje iz svih izbora. Moj glavni cilj je dati komercijalnu vrijednost sjajnim ali ‘zalutalim’ idejama drugih”.

2. Sacsayhuamán (na slici!), utvrda iz vremena Inka smještana povrh grada Cusca u Peruu, nekoć je imala obrambenu funkciju. Njeni zidovi izgrađeni su od kamenih blokova visokih oko šest metara, koji savršeno prianjaju jedan na drugi – unatoč činjenici da nisu povezivani cementom ni bilo kojim drugim vezivnim materijalom.

3. Godine 1987. jedna je ragbijaška utakmica u Teksasu prekinuta zbog – najezde zrikavaca! Deseci tisuća ovih kukaca iznenada su se sručili na zbunjene igrače, uvlačeći im se u uniforme i kacige te onemogućujući nastavak igre.

4. Antoine Lavoisier (1743. – 1794.) zapamćen je u prvom redu kao otac moderne kemije, ali se taj svestrani Francuz sa zapaženim uspjehom bavio i pravom, ekonomijom te agrikulturom. Zanimljivo, zadnjih godina života radio je kao – skupljač poreza!


5. Britanski fizičar, matematičar i izumitelj Robert Hooke (1635. – 1703.), čovjek koji je postavio osnovni zakon teorije elastičnosti i kinetičku hipotezu plinova, djetinjstvo je proveo na engleskom otoku Wightu, u krajnjoj oskudici, a uz to bio stalno bolestan. Kržljav i blijed, izgledao je poput minijaturnog starčića – nikakvo čudo ako znamo da je do sedme godine živio isključivo na voću i mlijeku, budući da mu je od svega ostalog bilo zlo!

6. Richard Dadd (1817. – 1886.), viktorijanski slikar koji je slavu stekao maštovitim prikazima vilinskog svijeta i egzotičnih krajolika, tijekom putovanja po Bliskom istoku doživio je neku vrstu psihotičnog napadaja. Vrativši se u Englesku, u stanju teške paranoje, prerezao je vrat rođenom ocu. Ostatak života proveo je u psihijatrijskoj bolnici Bedlam, gdje je naslikao svoja ponajbolja djela.

7. Engleski pjesnik William Cowper (1731. – 1800.), tvorac religioznih himna od kojih su mnoge postale pučkom baštinom protestantske Engleske, patio je od teškog oblika manične depresije. Premda je stalno išao u crkvu, opsesivno je strahovao da je osuđen na vječno prokletstvo.

8. U čuvenome medicinskom udžbeniku iz 1910. godine, ugledni liječnik A. Narodetzki piše: “Običaj ljubljenja izrazito je opasan po zdravlje, jer izlaže organizam brojnim zaraznim bolestima. Iz tog razloga, trebalo bi što prije iskorijeniti tu ružnu naviku”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari