Zabavna strana povijesti: Najduži poljubac i najkraći rat

Jesu li braća Wright doista prvi ljudi koji su ostvarili čovjekov davni san o letenju? Koliko je trajao najduži filmski poljbac svih vremena? Zašto je najpoznatija američka plesačica dobila izgon iz domovine? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Australski povjesničar John Brown, stručnjak za razvoj avijacije, tvrdi da braća Wright nisu prva letjela avionom. Brown navodno raspolaže dokazom za to da je imigrant Gustav Whitehead preletio Connecticut davne 1901., odnosno dvije godine, četiri mjeseca i tri dana prije nego što su Orville i Wilbur Wright stekli svjetsku slavu zadržavši se dvanaest sekundi u zraku u motornom zrakoplovu “Wright Flyer I.”, dvokrilcu s krilima od smreke i jasena.

2. U Zagrebu su se “vještice” proganjale još u četrnaestom stoljeću: prvo zabilježeno suđenje datira iz 1360. godine, kad su dvije žene, Alica i Margareta, opružene za šurovanje s Nečastivim. Broj žena koje su skončale na lomači povećao se nakon što je 1611. godine donesena odluka o obaveznom propovijedanju protiv čarobnjaštva.

3. Engleski pjesnik i esejist Samuel Taylor Coleridge (1772. – 1834.) svoju je najpoznatiju poemu “Kublaj-kan” napisao nakon živopisna sna o mongolskom vladaru, uzrokovana konzumacijom opijuma.


4. Najduži poljubac u filmskoj povijesti trajao je točno – pedeset minuta! Toliko je, naime, trajao nijemi eksperimentalni uradak Andyja Warhola iz 1963. godine, naslovljen jednostavno “Poljubac”. Usne su u njemu isprepleli glumci Rufus Collins i Naomi Levine (na slici!).

5. Najkraći rat u povijesti počeo je i završio 27. kolovoza 1896. godine. Trajao je samo – trideset osam minuta! Naziva se Anglo-zanzibarskim ratom, jer se vodio između Velike Britanije i Sultanata Zanzibar. Počeo je u devet sati i dvije minute ujutro, a njegov kraj označilo je zauzimanje sultanove palače u devet sati i četrdeset minuta. Povod oružanog sukoba? Novi zanzibarski sultan Khalid bin Barghash nije bio po volji Britancima, koji su imali protektorat nad tim dijelom Afrike.

6. Do 1984., znanstvenici su vjerovali da čir na želucu uzrokuju stres i začinjena hrana. Australski liječnik Barry James Marshall mislio je drugačije. U suradnji s kolegom Johnom Robinom Warrenom, djelatnik Kraljevske bolnice u Perthu utvrdio je prisutnost gram-negativne bakterije u gotovo svih pacijenata s gastritisom i ulkusnom bolesti, zaključivši da im je ona uzročnik. Trebalo je to, međutim, dokazati, tim više što mu se ekipa iz struke otvoreno podsmjehivala, ne shvaćajući kako bi neka bakterija mogla preživjeti u želučanoj kiselini. Budući da mučenje laboratorijskih životinja nije bilo njegov stil, Marshall je odlučio mučiti samog sebe – iskapio je punu čašu “beštijica” koje će kasnije dobiti naziv Helicobacter pylori. Teoriju je dokazao: osim gastritisa, dobio je Nobela za medicinu.

7. Dvadesetih godina prošlog stoljeća konstruirano je uistinu osebujno pokrivalo za glavu, čija je zadaća bila zaštita od Sunčevih zraka. Muškarci bi, naime, na svoje šešire zataknuli debeli karton izrađen u obliku cvijeta, koji se proizvodio u pastelnim bojama.

8. Čuvena američka plesačica Isadora Duncan (1877. – 1927.), začetnica slobodna plesnog smjera koja je nastupala bosa u grčkoj tunici, javno se deklarirala kao biseksualka i simpatizerka tadašnjega Sovjetskog Saveza, zbog čega je protjerana iz Sjedinjenih Američkih Država.

Piše: Lucija Kapural

Komentari