Zabavna strana povijesti: Na dvoru ruskog cara, votka se pila “na eks”!

Koja se planina prije tri desetljeća smanjila za deset metara? Kad i gdje je izložena najviša svadbena torta svih vremena? Tko je šalicu od kave prodao za 30.000 dolara i tko ju je, pobogu, kupio? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Mount Cook, najviša planina Novog Zelanda, ime je dobila u čast kapetana Jamesa Cooka, koji je 1770. otkrio Novi Zeland, a drevni Maori nazivali su je Aoraki, što znači “čovjek”. Godine 1991. u lavini se odlomilo deset metara planine, pa je njen vrh danas visok 3.754 metra.

2. Najviša svadbena torta svih vremena napravljena je povodom vjenčanja nizozemskog prijestolonasljednika Willema-Alexandera i princeze Maxime u veljači 2002. godine. Vrh gargantuovskog kolača izdizao se osamnaest metara iznad gradskog trga u Ommenu!

3. Dok u većini svjetskih muzeja možete uživati u pogledu na remek-djela, “Muzej loše umjetnosti”, osnovan 1994. godine u Bostonu, hram je umjetničkih podbačaja. U zbirci, koja se iz godine u godinu povećava, nalaze se radovi inače talentiranih umjetnika nastali nakon što su ovi doživjeli psihički slom, ali i (ne)djela amatera čiju bi tehnuku nadmašilo i petogodišnje dijete, ne pretjerano napredno za svoju dob.

4. Čuvena neogotička katedrala Svetog Petra i Pavla u Washingtonu gradila se od 1907. do 1990. godine, a danas je četvrto najviše zdanje u gradu. Dobila je brojne nagrade za arhitekturu, a može se podičiti i činjenicom da se u njoj nalazi predmet izvanzemaljskog podrijetla. Naime, u jedan od prozora od obojenog stakla ugrađen je kamenčić koji je donesen s – Mjeseca!


5. U vrijeme kad je američki predsjednik bio Franklin D. Roosevelt, nizozemska kraljica Wilhelmina klela se da je, tijekom posjete Bijeloj kući, vidjela duh – Abrahama Lincolna! Ako je vjerovati novinskim napisima, nije bila jedina kojoj se “pošteni Abe” posthumno ukazao – uvaženu sablast navodno su susreli i već spomenuti Roosevelt, Harry S. Truman te Dwight Eisenower.

6. Gostima na dvoru Petra Velikog (1672. – 1725.) posluživana je votka u visokim čašama, a hiroviti car (na slici!) uveo je nepisano pravilo da piće treba popiti “na eks”. Tom običaju nisu mogle umaknuti i dame, koje su se znale opiti već nakon prve čaše.

7. Američki kipar Tom Friedman svojedobno je šalicu s mrljama od kave pričvrstio na komad drveta, nalijepio na nju bubamaru te djelo nazvao “Bez naslova”. Godine 2001. anonimnom ljubitelju konceptualne umjetnosti prodao ga je za trideset tisuća dolara.

8. Keltski svećenici, druidi, imelu su smatrali svetom biljkom, pa su je ritualno sjekli zlatnim srpom i nikad nisu dopuštali da dotakne tlo. Budući da cvate zimi, smatrali su je lijekom za neplodnost, a vjerovali su i da ima moć otjerati zlo iz kuće. Vikinzi su pak smatrali da imela može probuditi mrtve.

Piše: Lucija Kapural

Komentari